Afbeelding
Foto:

Lufthansa-jumbo's tijdelijk op Twente Airport

Lufthansa-jumbo's op Twente Airport

TWENTE - Twee Lufthansa Boeing 747's zijn zaterdag ingevlogen op Twente Airport om hier tijdelijk geparkeerd te worden. De coronacrisis heeft grote impact op de luchtvaartbranche, waardoor veel toestellen tijdelijk geparkeerd moeten worden.

Zaterdag werden de eerste twee Boeing 747's van Lufthansa geparkeerd op Twente Airport. In totaal zullen zes van deze grote 'jumbo's' tijdelijk onderdak krijgen. Maatschappijen zijn op dit moment naarstig op zoek naar parkeerruimte - het is namelijk zo dat deze vliegtuigen eigenlijk altijd aan het vliegen zijn, waardoor ze eigenlijk nooit allemaal tegelijk op de grond staan. Het is dus letterlijk zoeken naar een parkeerplekje. Twente Airport heeft dankzij zijn grote beschikbare ruimte een mooie kans om meer vliegtuigen onder te brengen.

Minder 747's
De economische crisis versterkt wel een trend die al langer zichtbaar is. Veel maatschappijen waaronder KLM waren ook voor de crisis al bezig om hun 747's uit de lucht te halen. De toestellen zijn dankzij hun vier motoren en grote omvang duur in onderhoud. De nieuwste generatie tweemotorige toestellen kan doorgaans net zoveel, tegen lagere kosten.

Complex proces
Het stallen van de Boeings vergt wat meer dan mensen wellicht denken. Zo krijgen de vliegtuigen ook in hun stallingsperiode het nodige onderhoud, zodat ze uiteindelijk weer snel inzetbaar zijn wanneer de vraag naar luchtreizen weer toeneemt. Lufthansa Techniek zal vanuit Amsterdam zorg dragen voor onderhoud. Twente Airport werkt ook zelf aan het realiseren van een cluster voor vliegtuigonderhoud. Luchthavens hebben steeds minder fysieke ruimte, wat een mooie kans biedt voor Twente. Twente Airport legt hiervoor ook meer parkeerplaatsen aan.

Foto: Leon de Man