Afbeelding
Foto:

Enschede geeft fietsers sneller groen licht

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft de afgelopen jaren meer en meer ingezet op een goed fietsbeleid. De ambitie van de gemeente is om de auto steeds meer naar de achtergrond te duwen qua mobiliteit en fietsen te stimuleren. Met succes: Enschedeërs zijn volgens de gemeente concreet meer gaan fietsen. Zoveel zelfs, dat het nu zinnig is om ook de verkeerslichten aan te gaan passen, zeker met het oog op het fietsgebruik in corona-tijd. Zo krijgen deze fervente fietsers straks vaker en sneller groen licht.

Enschede verrichtte al veel werk om het fietsen in brede zin aantrekkelijk te maken. Onder meer door te investeren in meer stallingsruimte in de stad, het omzetten van autostraten naar fietsstraten en de realisatie van de lokale delen van fietssnelweg F35 die grotere plaatsen in Twente verbindt om zo forenzen met de fiets aantrekkelijk te maken.

Vaker groen
Al deze investeringen doen nóg niets wanneer de fietser te vaak en te lang voor een rood verkeerslicht staat. Eerder zijn al selectief proeven gehouden om fietsers door middel van apps vaker groen te geven op diverse trajecten in de stad. Nu worden ook andere verkeerslichten aangepast. Als eerste worden de verkeerslichten op de Oldenzaalsestraat, Deurningerstraat, Hengelosestraat, Westerval, Parkweg, Zuiderval en Kuipersdijk aangepast om fietsers sneller groen te geven. Wanneer autogebruik toeneemt, kan dit weer heroverwogen worden.

Corona-proof
Dit is een goed moment voor zo'n ingreep aangezien door de coronacrisis fietsgebruik gestimuleerd wordt. Maar te lang naast elkaar wachten bij een stoplicht is dan niet bevorderlijk. Door te kiezen voor de fiets ontlasten we gezamenlijk het openbaar vervoer en we houden de stad voor extern autoverkeer bereikbaar, zo benadrukt fietswethouder Jurgen van Houdt. Het is niet de enige corona-fietsmaatregel, zo werd ook extra stallingsruimte voor fietsers gerealiseerd op het Van Heekplein om te voorkomen dat mensen te dicht bij de gevels parkeren.

Auto te gast
De gemeente zal naast deze aanpassingen op termijn ook nog veel andere zaken aanpakken om de fiets te stimuleren. Of eigenlijk: om autogebruik juist wat te ontmoedigen. Met onder meer verlaging van de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur binnen de stad en aanleg van meer fiets- en loopstraten waar de auto minder of niet welkom is. Deze ambitie roept wel veel gemengde gevoelens op bij de automobilist, die zo verder beknot wordt in zijn of haar mobiliteitskeuze.