Afbeelding
Foto:

Veel steun voor petitie tegen seksuele intimidatie Enschede

ENSCHEDE - De online petitie van Myrthe van der Houwen om aandacht te vragen voor seksuele intimidatie in de stad heeft inmiddels 14.000 handtekeningen gekregen.

Vorige week donderdag werd de petitie gelanceerd op www.stopintimidatieinenschede.petities.nl. De 19-jarige psychologie-studente hoopt zo onder meer de gemeente te bewegen om meer handhaving toe te passen. Maar ook om zo anderen aan te sporen om wat te zeggen wanneer ze grensoverschrijdend gedrag zien.

Veel uitwassen
Myrthe maakte in Enschede helaas al veel vervelende dingen mee. Uiteenlopend van nagefloten worden, ongepaste seksuele opmerkingen tot fysieke handtastelijkheden en gevolgd worden. Wanneer ze hier iets van zegt volgen vaak bedreigingen. Dit soort intimidatie gebeurt niet alleen 's avonds, maar ook op klaarlichte dag. Zo noemt Myrthe de Noorderhagen als hotspot voor dit soort incidenten. Naast haar eigen ervaringen is de petitie ook ingegeven door signalen die zij kreeg van andere studenten en vriendinnen. De Noorderhagen is bij veel Enschedeërs al bekend als probleemgebied; hier hingen en hangen vaak veel twijfelachtige types rond. De gemeente probeerde al vaker hier verandering in te brengen met meer zichtbare handhaving, drugsverboden, samenscholingsverboden en meer ontoereikend beleid. Al bij invoering van een samenscholingsverbod in 2015 werd seksuele intimidatie als één van de factoren benoemd door de gemeente.

Meer handhaving
De ondertekenaars verzoeken met de petitie het Enschedese gemeentebestuur om meer in te zetten op actieve handhaving en andere maatregelen om het voorkomen en verlagen van seksuele intimidatie in Enschede te bereiken. De lokale VVD-fractie is in ieder geval al geschrokken van het signaal en wil dit op de politieke agenda krijgen. Myrthe's petitie haalde verder ook het landelijke nieuws veelvuldig, waarmee in ieder geval het aandacht vragen voor dit thema gelukt is.