Afbeelding
Foto:

Stedelijk Lyceum College Zuid geaccrediteerd

ENSCHEDE - De leerlingen van Het Stedelijk Lyceum College Zuid mogen zich vanaf komend schooljaar ambassadeurs van de Europese Unie noemen. Dit betekent dat er door de school meer aandacht wordt besteed aan de rol van de EU in het dagelijks leven van jongeren. De school wordt vanaf november geaccrediteerd met een zogeheten EPAS-certificaat.

EPAS staat voor European Parliament Ambassador School. Scholen kunnen zich aanmelden voor dit certificaat als zij voldoen aan een aantal eisen. Een school die het EPAS-certificaat ontvangt heeft aangetoond dat het door middel van projecten werkt aan internationaal bewustzijn, mede gericht op samenwerking in de Europese Unie. Zo worden de politieke vaardigheden van leerlingen gestimuleerd en leren zij hoe de Europese democratie werkt. Tijdens de lessen wordt specifiek aandacht besteed aan vaardigheden met betrekking tot Europees burgerschap.
“Wij hechten veel waarde aan Europees burgerschap binnen ons onderwijs. Voor leerlingen is het soms lastig te beseffen dat zij een onderdeel zijn van Europa. Vanaf de onderbouw tot in de bovenbouw focussen wij ons op de werking van de EU. Denk daarbij aan culturele diversiteit, de werking van de politiek en maatschappelijke vraagstukken. Deze onderwerpen komen aan bod in de les, maar ook tijdens de jaarlijkse Europa Dag. Leerlingen leren hierdoor kritisch te kijken naar hedendaagse dilemma’s, zoals de Brexit en de vluchtelingenproblematiek”, aldus docente Minette van Driesten.

Junior Ambassadeurs
De school heeft een viertal leerlingen die Junior Ambassadeurs zijn. Deze leerlingen hebben zich vrijwillig aangemeld vanwege hun interesse in de EU. Zij gaan naar landelijke conferenties, richten een Europa Punt in en geven minilesjes aan medeleerlingen. Van Driesten stelt verder: “Internationalisering is een van onze speerpunten. Door rollenspellen, gastcolleges, projecten, contacten met andere EPAS-scholen en de Brusselreis komt de EU dichterbij de belevingswereld van onze leerlingen.”