Afbeelding
Foto:

Vitens: "Rustig aan met water op warme dagen"

ENSCHEDE - Waterbedrijf Vitens riep deze week al op om rustig aan te doen met het water. Hoewel de watersituatie vooralsnog niet zorgwekkend is, is het wel steeds belangrijker om bewust te zijn van ons gebruik en de inherente limieten.

De afgelopen zomers zagen we recordwarme temperaturen in Twente en tegelijk ook lage regenval. Dit alles had al een grote impact op de lage grondwaterstanden in Twente. Inmiddels is er ook nu al een duidelijke droogte zichtbaar; de afgelopen maanden verliepen relatief warm en droog waardoor het Waterschap Vechtstromen al onder meer onttrekkingsverboden voor vijvers in moest stellen.

Drinkwater onder druk
Hoewel de drinkwatervoorziening in onze regio vooralsnog niet direct in gevaar komt, roept Vitens toch op om het waar mogelijk rustig aan te doen met het waterverbruik deze zomer. Op warme dagen ligt het verbruik namelijk vele honderden miljoenen liters hoger dan normaal. Dit kan zorgen voor problemen; zo was de waterdruk in Overijssel en Gelderland in het pinksterweekend al lager dan gebruikelijk. Dit is voor veel mensen onhandig, bijvoorbeeld wanneer je wilt douchen.

Rustig aan
Vitens doet het dringende verzoek om het nu en de komende tijd rustig aan te doen met het water. Zo kan korter douchen veel water besparen. Besproei de tuin niet meer of zo min mogelijk. Enschedeƫrs moeten ook liever geen zwembadjes of opzetbaden vullen en stel gebruik van de wasmachine uit. Uiteraard is ook het wassen van de auto niet nodig. Alleen door ons samen bewust te zijn van de grenzen van de drinkwatervoorziening en het bewust rustig aan te doen kunnen we ervoor zorgen dat er geen grote problemen ontstaan.