Afbeelding
Foto:

Enschedese horeca opent met grote belangstelling

ENSCHEDE - De Enschedese horeca is weer geopend! Veel Enschedeërs maakten al gelijk op tweede pinksterdag gebruik van deze mogelijkheid om weer eens een terrasje te pakken. Maar voordat de horeca open kon, moest nog wel veel geregeld worden. Waaronder het verruimen van de terrassen.

Het was een moment waar de liefhebbers lang naar uitgekeken hebben. Maandag stroomde de Oude Markt dan ook al voor 12.00 uur vol met mensen die - ironisch, schouder aan schouder - stonden te wachten om uiteindelijk op een terrasje 1,5 meter afstand te nemen onder het genot van een fris drankje. Want: het zomerse weer werkte volop mee om de horeca een topdag te bezorgen. Het heropenen van de terrassen was ook een waar media-circus, compleet met persfotografen en cameraploegen die verslag legden van de eerste terrasbezoekers. Enschede gaat als de meeste andere gemeenten flexibel om met de huidige crisis en de bijkomende beperkingen. Zo mogen ondernemers weliswaar open, maar op het terras moeten bezoekers en personeel wel de 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Uitbreiding van de terrassen was dan ook nodig om nog een redelijk aantal gasten onder te kunnen brengen. Zo kunnen zij weer wat verdienen.

Veel mogelijk
De Enschedese binnenstad telt in totaal ruim 140 horecazaken. In gevallen waar het kan heeft de gemeente extra ruimte geboden. Maar helaas kan dit niet overal; een terrasuitbreiding moet immers geen overlast veroorzaken of de doorstroming belemmeren. Binnenstadswethouder June Nods: “Het college van B&W heeft ruimhartig openbare ruimte beschikbaar gesteld voor extra terrasruimte. Dat was een ingewikkelde puzzel, want hoe verdeel je die extra terrasruimte zo eerlijk mogelijk en hou je ook rekening met andere gebruikers van de openbare ruimte en hulpdiensten? Dat we daar samen met de horecavereniging in korte tijd in geslaagd zijn, vind ik een prestatie van formaat” De VHSE is bij monde van voorzitter Joris Eleveld tevreden met de uitkomst. “Voor ons stond een evenredige uitbreiding van terrasruimte voorop. En daar zijn we gelukkig voor het grootste deel in geslaagd. We hopen dat we de komende maanden iets kunnen goedmaken van de veel te lange tijd dat de horeca gesloten moest zijn."