Afbeelding
Foto:

Drugsverbod voor Bothofterrein

ENSCHEDE - De gemeente heeft sinds afgelopen vrijdag een verbod op drugsgebruik ingesteld voor het Bothofterrein en omgeving. De gemeente wil zo een einde maken aan de groeiende overlast in dit gebied.

Sinds afgelopen vrijdag is een verbod op drugsgebruik van kracht in het gebied tussen de Oosterstraat, Oldenzaalsestraat, De Klomp en Reudinkstraat. Binnen dit gebied is het niet toegestaan om op openbare plaatsen soft- of harddrugs te gebruiken.

Veel overlast
De gemeente nam het besluit naar aanleiding van de toegenomen overlast door drugsdealers op straat en de bijbehorende gebruikers. Omwonenden ervaren niet alleen concrete overlast, maar het zorgt ook voor een groot gevoel van onveiligheid.

Langer problemen
De Bothoven kampt al lange tijd met concrete problemen en een negatieve reputatie. Gemeente, stadsdeelmanagement, politie, welzijn en woningcorporaties hebben zich dan ook fors ingezet om dit te verbeteren. De nabijheid van de binnenstad speelde de wijk hierbij ook parten; mensen lopen door de wijk die er eigenlijk niets te zoeken hebben. Tattersall, het grotere woongebied hier, was en is een geliefde hangplek. De vele onderdoorgangen, duistere hoeken en meer boden mooie schuil- en hangplekken voor daklozen, dealers en junks. Afgelopen jaar rondde De Woonplaats een grootschalige renovatie af, waarbij ook dit aspect onder handen genomen werd.

Gaat dit helpen?
Het is echter sterk de vraag in hoeverre een drugsverbod voor de openbare ruimte gaat helpen. Veel Enschedeƫrs zijn ongetwijfeld bekend met de overlast in de binnenstad zelf, zoals op en om het Wilminkplein en omgeving. Hier werden naast drugsverboden ook onder meer cameratoezicht, pleinbeheerders en andere maatregelen ingezet. Dit had een beperkt effect - namelijk dat groepen overlastgevende jongeren en een deel van de straatdealers zich verplaatsten van het gebied Wilminkplein naar de Performance Factory... in de Bothoven. Het is dus sterk de vraag of handhaving hier niet zorgt voor verdere verschuiving van de overlast. Dealers en gebruikers zijn lastig aan te pakken door de politie, zonder echte straffen.