Afbeelding
Foto:

Broeden op creatieve ideeën in Twente

ENSCHEDE - Twente heeft zich ontwikkeld tot zeer innovatieve regio. Om het creatieve klimaat te behouden en nieuw talent aan te trekken, start in september de regeling Creatieve Broedplaatsen Twente.

Er is 1,4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld vanuit de Regio Deal van het Rijk. In de periode 2020-2025 wordt onder meer ingezet op het van de grond te krijgen of doorontwikkelen van tien creatieve broedplaatsen in Twente. Zo'n broedplaats is een plek waar talentvolle creatievelingen, ondernemers, kunstenaars, gamers en muzikanten samenkomen en samenwerken. Het is een omgeving waarin interessante kruisbestuivingen kunnen plaatsvinden. Broedplaatsen kunnen ontstaan op bijzondere plekken zoals op een braakliggend, nog niet ontwikkeld terrein. Het via deze weg aanjagen van de creatieve industrie is van belang voor bijvoorbeeld banengroei in de regio.

Plannen indienen
Wie concrete plannen heeft, kan vanaf 1 september een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage, netwerkondersteuning en coaching. De volledige regeling staat medio juni op www.creatievebroedplaatsentwente.nl. Er staat beschreven welk soort initiatieven precies in aanmerking komen en wat daarbij de voorwaarden zijn. Neem voor meer informatie contact op met Collin Vaneker (Aanjager Creatieve Broedplaatsen) via collin@concordia.nl.

Uitvoering
De gemeente Enschede is namens de veertien Twentse gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Culturele instelling Concordia zorgt ervoor dat de creatieve sector in Twente op de hoogte is van de regeling en fungeert als aanjager voor mogelijke aanvragers. Kunstinstelling Tetem gaat de broedplaatsen bijstaan wat betreft de onderlinge verbinding en de koppeling met ondernemers. Hogeschool Saxion houdt de ontwikkeling van bestaande en nieuwe plaatsen in de gaten. Ook worden er deskundigheidsprogramma’s ontwikkeld voor zowel de initiatiefnemers als de mentoren van de broedplaatsen.