Afbeelding
Foto: David Stassen

Enschede maakt drukke binnenstad corona-proof

ENSCHEDE - De komende week worden weer diverse coronamaatregelen versoepeld. De horeca kan weer open, terrassen zullen weer voller raken en ook veel culturele instellingen zullen weer beginnen met publiek ontvangen. Het blijft juist nu belangrijk om ons wél zoveel mogelijk aan de RIVM-adviezen en regels van de overheid te houden.

De afgelopen twee maanden zijn veel strikte maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. De gemeente en inwoners mogen trots zijn; over het algemeen heeft iedereen zich er goed aan gehouden. Grote waardering is er ook voor de vele vrijwilligers, gewone inwoners, organisaties en ondernemers die de afgelopen tijd veel extra's gedaan hebben om anderen te helpen. Het blijft belangrijk om deze gemeenschapszin vast te houden. De strijd tegen het virus is een marathon, geen sprint. De heropening van de horeca en terrassen is voor veel mensen weer een mooie stap vooruit. Laten we alleen wel proberen om niet allemaal tegelijk op maandag naar de Oude Markt te gaan om een terrasje te pakken.

Drukke binnenstad
De afgelopen weken ziet de gemeente dat het ook steeds drukker is in de binnenstad, met name op de zaterdagen. Mensen overwinnen een stukje angstgevoel kun je zeggen, maar ook ligt het risico op de loer dat ze de maatregelen wat minder serieus nemen. Om de toegenomen en verwachte drukte de komende tijd in goede banen te leiden, voerde de gemeente afgelopen zaterdag al wat extra maatregelen in. Voorlopig alleen voor de zaterdag, maar als het nodig is ook op andere dagen.

Maatregelen
De belangrijkste maatregel is dat er eenrichtingsverkeer komt in de Kalanderstraat, Dagmarkt en Raadhuisstraat. Verkeersregelaars zullen bezoekers hierop attent maken, evenals tekstkarren.Verder worden op zaterdag dranghekken geplaatst langs gevels om te voorkomen dat mensen fietsen plaatsen en zo de doorgang verder verkleinen. Dit rondom de dagmarkt en westzijde van de Klanderij. Er komt dan extra stallingsruimte op het Van Heekplein. Verder worden bezoekers door middel van straatverf gewezen op de regels. De gemeente hoopt dat dit positief gedrag zal beïnvloeden bij de bezoekers. Verder zal ook de zaterdagmarkt wat opgeschoven worden, verder van de gevels af. Zo moet meer loopruimte ontstaan voor voetgangers. De marktkramen aan de Langestraat zullen dan aan 1 kant van de straat geplaatst worden.