Afbeelding
Foto:

Ruim 20.000 eiken behandeld tegen eikenprocessierups

ENSCHEDE - De gemeente is al enige tijd bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups. Daar waar mogelijk zijn in de afgelopen weken ruim 20.000 eiken in en rond Enschede behandeld met aaltjes of bacteriën.

Niet op alle plekken is deze bestrijding toegepast aangezien er ook gebieden zijn waar beschermde vlinders leven, zoals laan de Oosterstraat angs de spoorlijn Enschede-Gronau. De verwachting is dat de overlast met 60 tot 80 procent vermindert. De komende weken zal het resultaat van de bestrijding. zichtbaar worden. De vervolgstap, het wegzuigen van nesten, zal nu gaan plaatsvinden. Uiteindelijk moeten de natuurlijke vijanden van de rups de bestrijding overnemen. Wethouder Jurgen van Houdt: “Daar wordt aan gewerkt door bijvoorbeeld slim te maaien en bloemenlinten te zaaien. Voor nu ben ik blij met de inzet van iedereen waarbij we zo zorgvuldig mogelijk omgaan met het behandelen van de eiken. Dat gebeurt met respect voor mens, dier en milieu. Ik vertrouw erop dat er dit jaar aanzienlijk minder overlast is. De preventie is klaar, nu start het wegzuigen.”

Overlast blijft mogelijk
Er wordt fors minder overlast verwacht door de bestrijding. De overlast helemaal wegnemen kan echter niet. Niet alle rupsen worden gedood bij de bestrijding, maar dat wil niet zeggen dat de bestrijding zonder resultaat of zinloos is. Verder zijn er zoals gezegd straten waar niet bestreden mag worden vanwege beschermde vlinders. Nesten die nu voor veel overlast zorgen, zullen worden weggezogen. Via lokale media, website en sociale media van de Gemeente Enschede worden inwoners op de hoogte gehouden.

Niet zelf doen
Eikenprocessierupsen zijn echte groepsdieren. Als één rups in paniek raakt, raken ze vaak allemaal in paniek. Ze schieten dan hun brandharen weg. Dat zijn er 700.000 per rups. Rondom de boom ontstaat dan een wolk aan brandharen. Ga niet zelf aan de slag met de rupsen of nesten, maar meld gevaarlijke nesten in gemeentelijke eiken. Ook het preventief inwikkelen van bomen op gemeentegrond met vershoudfolie wordt afgeraden. Het voorkomt overlast van de rupsen niet. Met de folie wordt zelfs het tegenovergestelde bereikt: er wordt een beschutte plek voor de rupsen gecreëerd. Op privéterrein is niet de gemeente maar de eigenaar van de eikenbomen verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups.