Afbeelding
Foto:

Claudy Jongstra's Inner Vitality

ENSCHEDE - Deze zomer maakt Claudy Jongstra de vitaliteit en de natuurlijke energie zichtbaar van kruiden en planten. Onder de noemer ‘Inner Vitality’ ontwikkelt ze voor Rijksmuseum Twenthe een nieuwe tuin en een betoverende ruimtelijke installatie van meer dan 400 m2.

De natuur is op letterlijke wijze voeding én inspiratie voor het werk van Jongstra. De kruiden en planten in de nieuwe museumtuin worden door Jongstra gebruikt voor de totstandkoming van de installatie. Eindresultaat en proces zijn even belangrijk voor haar. Dat RMT beide laat zien maakt dit project uniek. De tuin en installatie zijn te zien vanaf zondag 5 juli, op voorwaarde dat het voor het museum is toegestaan open te zijn voor publiek.

Experimentele installatie
Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale wandtapijten en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. In Rijksmuseum Twenthe slaat zij een nieuwe weg in door een experimentele installatie te tonen waarin onderzoek naar de innerlijke vitaliteit van planten en kruiden centraal staat. Jongstra maakt hiervoor gebruik van zogenaamde ‘stijgbeelden’; een techniek waarbij de levenskracht van gewassen wordt vertaald in betoverende, visuele patronen.

Inner Vitality tuin
Naast de installatie ontwierp Jongstra een deel van de nieuwe binnentuin van het museum. Deze tuin is onder leiding van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten getransformeerd van een versteende tuin naar een groene werkplaats, waarin wordt gewerkt met botanische materialen zoals bloemen, planten en bomen. Claudy Jongstra is de eerste kunstenaar die aan de slag gaat in dit ‘Groene Lab’ en bedacht in dit kader de invulling van een aantal plantvakken. In haar delen van de tuin groeien de kruiden en planten die zijn gebruikt voor de installatie, evenals de bloemen en verfplanten die Jongstra gebruikt voor het kleuren van haar wandkleden.