Afbeelding
Foto:

Parkeeroverlast valt best mee in Enschede volgens inwoners

ENSCHEDE - Parkeren en parkeeroverlast zijn altijd geliefde onderwerpen om over te klagen. Toch lijkt het in de Enschedese woonwijken best mee te vallen. Dit blijkt uit de parkeerpeiling die de gemeente onlangs uitvoerde onder het eigen internetpanel.

De gemeente vraagt inwoners regelmatig om hun mening te geven over uiteenlopende onderwerpen. De gemeente kan deze uitkomsten dan weer gebruiken voor het verbeteren van bestaand beleid of het uitstippelen van nieuw beleid. In dit geval werd gekeken naar de belevenis van het parkeren in Enschede in de brede zin. De gemeente stelde namelijk in 2012 de parkeervisie 2013-2020 op die nu dus afloopt. Elke vier jaar evalueert de gemeente dit beleid; er kan dus zowel gekeken worden naar cijfers uit 2012 als 2016 om trends te ontdekken.

Overlast in de buurt
Eén van de belangrijke aspecten voor het woongenot in een wijk is de mate van parkeerproblemen die inwoners ervaren. Hieruit blijkt dat de overlast sinds 2012 zelfs heel iets afgenomen is. Ruim 55 procent van respondenten ervoer geen overlast, tegenover 54 procent in 2012. Verder nam de overlast door personenauto's iets toe (van 35 naar 36 procent), bleef de overlast door bedrijfsauto's en bestelbusjes gelijk op 19 procent en nam de overlast door andere voertuigen toe van 5 naar 6 procent. Wat dus vooral opvalt in deze cijfers: hoewel er meer en meer busjes door straten rijden, vertaalt zich dit niet in concreet meer parkeeroverlast.

Parkeren in de stad
Bij het parkeren in de binnenstad zijn de conclusies wat minder positief. Er is namelijk een dalende trend qua tevredenheid. In 2012 gaven Enschedeërs het parkeren in het centrum nog het rapportcijfer 6,5. In 2016 was dit gedaald naar 6,3. In 2020 daalde het cijfer verder naar 6,1. Mogelijk dat de matige bereikbaarheid van de binnenstad en vele wegwerkzaamheden waardoor garages lastiger bereikbaar waren bijdroegen aan deze belevenis. Ongetwijfeld speelt ook prijs een rol; in 2012 betaalde men nog 2,30 euro voor een uur parkeren op straat, inmiddels is dit al 3,10 euro. De Van Heekgarage scoort het hoogst qua tevredenheid met rapportcijfer 8.