Scherpe voorwaarden voor zonnevelden

TWENTE - De Provincie Overijssel gaat scherpere voorwaarden stellen aan de realisatie van zonnevelden in de buitengebieden. Er zijn steeds meer initiatieven, terwijl de ruimte beperkt is.

De afgelopen jaren ontstonden steeds meer commerciële initiatieven voor de aanleg van grotere velden met zonnepanelen. Realisatie in de buitengebieden is in theorie aantrekkelijk; er is veel beschikbare ruimte en het realiseren van zonneparken draagt bij aan de regionale ambities voor duurzame energie. Nadelen zijn er ook; het opofferen van natuur en landbouwgrond is niet echt wenselijk. Bovendien roepen dit soort initiatieven nog veel weerstand op bij omwonenden.

Alternatieven
De Provincie Overijssel wil allereerst dat gemeenten en initiatiefnemers kijken naar alternatieven vóór ze het buitengebied hiervoor gebruiken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op braakliggende bedrijventerreinen te plaatsen of binnen de bebouwde kom. Hier valt nog veel rendement te behalen voor we echt meer natuur op moeten offeren, zo is de gedachte. Daarnaast moeten initiatiefnemers ook meer doen dan alleen velden plaatsen. Ze moeten ook echt bij gaan dragen aan maatschappelijke opgaven zoals duurzame landbouw en het klimaat. Verder zouden omwonenden bijvoorbeeld mee kunnen profiteren van de opbrengst, of dit zou geïnvesteerd kunnen worden in lokale voorzieningen. In een aangescherpte handreiking zonnevelden die de provincie heeft gemaakt krijgen initiatiefnemers en gemeenten tips en aanbevelingen voor de aanleg van zonnepanelen.