Afbeelding
Foto:

Concept voor Twentse energiestrategie

TWENTE - Afgelopen week is de Concept Regionale Energiestrategie Twente officieel gepresenteerd. De Twentse gemeenten waren al geruime tijd bezig met het opstellen van deze strategie.

Hiermee wil men uitvoering geven aan een belangrijke regionale ambitie. In 2030 moet namelijk de helft van de gebruikte energie afkomstig zijn uit duurzame energiebronnen. Om dit te bereiken moet in Twente ruim 1,5 TeraWattuur elektriciteit opgewekt worden uit zonnestroom, windenergie en andere duurzame bronnen.

Samenwerking
De regionale strategie is er op gericht om samenwerking te stimuleren en zo de sterke kanten van een gemeente te benutten. Zo kan een gemeente met veel buitengebied bijvoorbeeld wel een groter zonnepark of windmolens plaatsen. Agrarische gemeenten kunnen bijdragen door bijvoorbeeld biogasprojecten. Steden genereren daarentegen weer veel industriƫle warmte. En grotere bedrijfspanden kunnen weer ingezet worden om zonnepanelen te plaatsen op daken. De exacte locaties van te plaatsen zonneparken en windmolens zijn nog niet bekend. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de locatiekeuze. Hiervoor worden dan nog aanvullende inspraakprocedures gehouden op lokaal niveau.

Rol Enschede
De exacte bijdrage van Enschede is nog wel onder 'nadrukkelijk voorbehoud', zoals de gemeente dit zelf formuleert. Door het uitbreken van de coronacrisis kon een en ander namelijk nog niet definitief vastgesteld worden in de Enschedese gemeenteraad. Enschede heeft als grote stad veel belang bij een goede regionale aanpak. Enschede heeft weliswaar veel inwoners en bedrijven, maar een relatief beperkte ruimte voor grootschalige opwekking van elektriciteit. De planning is dat de gemeente voor 2021 concrete eigen plannen vastgesteld heeft. Er zal nog nader gepraat worden met inwoners, ondernemers en organisaties over deze ambities. Op 1 juli 2021 moet de definitieve Regionale Energie Strategie klaar zijn. Voorafgaand daaraan moet de gemeenteraad met de RES instemmen. Dit duurt dus nog even, maar het moet ook zorgvuldig.