Afbeelding
Foto:

Samen werken aan een inclusieve stad voor iedereen

ENSCHEDE - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ook in 2020 de lokale LHBTI+ organisaties € 45.000 subsidie te geven voor activiteiten in de stad. Daarvan gaat dit jaar € 11.500 naar diverse activiteiten om de zichtbaarheid van LHBTI+ te versterken.

Wethouder Kampman: “Veel activiteiten die we al langer hebben zoals de Regenboogdagen gaan dit jaar ook weer door. Maar we willen ook zorgen dat LHBTI+ veel bekender wordt in Enschede. En dat is een goede zaak. Want onbekend, maakt onbemind en dat is nergens voor nodig. We willen dat Enschede een inclusieve stad is waar mensen fijn met elkaar samenleven.”

Onderwijs
Onlangs heeft het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat het aantal LHBTI-ers wat discriminatie in het onderwijs ervaart in vijf jaar tijd bijna verdubbeld is van 8 procent in 2013 naar 15 procent in 2018 (2019). Dit jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd om de discriminatie van deze groep in het onderwijs terug te dringen. Dit zijn onder andere de lezing van Vrouw Uit de Kast, speciale aandacht voor het onderwijs tijdens de Regenboogdagen en de organisatie door studentenvereniging Exaltio van sociale of educatieve activiteiten.

Veel variatie
In Enschede zijn er verschillende activiteiten, zoals voorlichting, de Regenboogviering en netwerkgroepen. Deze zijn belangrijk om meer invloed te hebben op je eigen gezondheid en voor ontmoeting en zichtbaarheid van LHBTI+’ers. Deze voorzieningen worden in 2020 voortgezet en hiervoor is € 22.850 beschikbaar. Het gaat onder ander om LHBTI+’ers met een beperking door Mercury Café, met een migratieachtergrond bij Rainbow MeetUP, transgenders in het transgendercafé, senioren bij ookZOsoos en jongeren onder de 18 jaar door Jong&Out. Bovendien wordt de voorlichting op scholen voortgezet. De Regenboogdagen in oktober worden ook gecontinueerd. Dat is dé week waarin er aandacht is voor diversiteit. In 2020 zal daarnaast extra aandacht zijn voor het thema vrijheid en bevrijding en het werken aan één online infoplek voor LHBTI+’ers.

Regenboogstad
De gemeente Enschede is naast een inclusieve stad, ook een regenboogstad. Een stad waar iedereen telt, en mag en kan zijn die hij is. Ongeacht geslacht, geloof of seksuele oriëntatie of identiteit. Er wordt samengewerkt aan het vergroten van de sociale acceptatie, veiligheid en participatie van alle Enschedeërs. Met een speciale focus op de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transpersonen en mensen met een interseksuele conditie (LHBTI+). En niet alleen tijdens de Regenboogdagen, maar het gehele jaar is Enschede een stad voor iedereen.