Afbeelding
Foto:

Column RP Advocatuur: Kapper

ENSCHEDE - Toen we onlangs te horen kregen dat kapsalons in verband met het Coronavirus moesten sluiten, schoten veel dames in de stress. Ik was er eentje van. En natuurlijk zijn er vandaag de dag belangrijker zaken aan de orde. Maar dat stukje ijdelheid zit kennelijk toch ingebakken.

En niet alleen bij mij heb ik ervaren. Ik heb direct online haarverf besteld, maar mijn favoriete kleur was al uitverkocht helaas. Er was een run op haarverf; het nieuwe hamsteren van toiletrollen, blijkbaar. We voeren op kantoor in deze periode onze besprekingen telefonisch of via Skype. In het laatste geval is het wel zo prettig om er representatief uit te zien. Hiermee verband houdend las ik kort geleden een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Er werd geoordeeld dat er sprake is van discriminatie op grond van geslacht wanneer kapperszaken hogere tarieven rekenen voor vrouwen dan voor mannen. Vrouwen zouden niet kunnen kiezen voor een kortere en goedkopere behandeling, terwijl mannen die keuze wel hebben. Er is daardoor direct onderscheid op grond van geslacht, oordeelde het College, en dat is verboden.

Advies
Het College adviseerde de betreffende kapsalon om op de prijslijst de inhouden elementen van de behandeling te omschrijven en de tarieven alleen daaraan te koppelen. Zo voorkomt het bedrijf dat de suggestie wordt gewekt dat een bepaalde kappersbehandeling alleen wordt aangeboden voor personen van één bepaald geslacht. Of deze uitspraak nou positief voor de klant uitpakt, valt te bezien. In plaats van een goedkopere knipbeurt voor de dames, zou het voor de heren wel eens duurder uit kunnen vallen. Helemaal nu kappers - zodra zij na de crisis de deuren weer mogen openen- zullen proberen de omzetgaten te dichten. Voor ondernemers zijn het zware tijden. We gaan het zien. Voor nu geldt: blijf thuis en vooral gezond.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij deze maandelijkse column. Kijk ook op: www.rpadvocatuur.nl