Afbeelding
Foto:

Haaksbergen wil wateroverlast terugdringen in de toekomst

HAAKSBERGEN - De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor klimaatverandering en de gevolgen die we nu op lokaal niveau zien. De pieken en dalen worden groter op veel vlakken: we zagen recordwarme zomers de afgelopen twee jaar, maar tegelijk ook wateroverlast op piekmomenten. Naast dat de gemeente investeert, kunnen ook inwoners zelf dingen doen.

Bij hevige buien ontstaat er nu nog vaak wateroverlast in de straten in de omgeving van de Blankenburg, Benninkstraat en Peddemors. Het rioolstelsel is namelijk niet berekend op de hevige regenval tijdens piekmomenten. Dit levert fikse overlast op: putdeksels komen omhoog en rioolwater stroomt de straten in. "Dit is niet wenselijk", aldus de gemeente met een gevoel voor understatement.

Aanpak
Aannemersbedrijf Roelof gaat nu aan de slag om deze problemen hopelijk wat meer te verhelpen. Zo worden extra straatkolken geplaatst die overtollig regenwater af moeten voeren naar een regenwaterriool in de buurt. Dit zal al met al enkele weken gaan duren.

Zelf ook iets doen
De Twentse gemeenten vragen inwoners om ook zelf een rol te spelen in het terugdringen van dit soort overlast. Een klimaatadaptieve stad is immers iets waar we allemaal profijt van hebben. Zo moet u denken aan het vervangen van tegels in de tuin door gras en groen. Een geheel versteende tuin zorgt er namelijk voor dat water niet goed in de bodem trekt maar wegvloeit naar een lager punt; dit zorgt dan voor overlast. Extra groen in de tuin draagt ook bij aan de biodiversiteit en het verminderen van hittestress in het stedelijk gebied.