Afbeelding
Foto: Robert Hoetink - Shutterstock.com

Samen investeren sleept ons weer door de crisis

ENSCHEDE - De coronacrisis heeft een grote impact op het dagelijks leven, maar ook de economie. We horen momenteel veel negatieve berichten over de nabije toekomst, met veel onzekerheden. Gaat de crisis net zo'n impact hebben als de eerdere economische crisis? Gaat hij veel erger worden? Of juist minder erg? Als het aan de overheden en bedrijfsleven ligt, komen we gezamenlijk sterk uit deze crisistijd. Want er zijn ook goede lessen geleerd uit 2008.

De eerdere economische crisis had een sterke wereldwijde impact, maar niet zo'n acute als dat we nu zien. Toch is het belangrijk om ook een zeker vertrouwen te hebben in de veerkracht van de economie én juist ons als mensen zelf. Veel bedrijven draaien momenteel gewoon door en ook steunmaatregelen vanuit de overheid komen steeds meer op gang.

Lokaal uitgeven
Het belangrijkste advies om in ieder geval onze lokale economie draaiende te houden: blijf geld uitgeven binnen je economische mogelijkheden. En geef ze dan ook vooral lokaal uit. Er zijn in Enschede veel kleinere kwaliteitsondernemers te vinden die allemaal unieke producten en diensten aanbieden. Maar uiteraard komen ook de euro's die u besteedt bij de landelijke ketens uiteindelijk weer in onze economie terecht via het personeel dat er werkt.

Blijf adverteren en investeren
Naast de klanten is het ook belangrijk dat ondernemers zélf het vertrouwen houden om hun klant vast te kunnen houden in deze uitdagende tijd. Zo is via de website www.winkelsopenenschede.nl te zien welke winkeliers wel geopend zijn, al dan niet met aangepaste openingstijden. Een andere wijze les die we leerden uit de economische crisis: blijf als bedrijf investeren in marketing en reclame. Je marketing volledig stilleggen maakt heropstarten lastiger. Consumenten vinden uiteindelijk hun weg weer terug naar de vertrouwde winkel, maar 'uit het oog, uit het hart' gaat zeker op. Uit een in 2009 gepubliceerde meta-studie over marketing in crisistijden bleek dat niet adverteren een negatieve impact had op verkopen tijdens, maar ook ruim ná de recessie. Bedrijven die méér investeerden in reclame zagen hun verkoop, marktaandeel en winst stijgen zowel tijdens als na recessies.