Oldenzaalsestraat eindelijk geopend na jaar werkzaamheden

ENSCHEDE - Je zou het haast vergeten deze weken met alles wat stil ligt, maar toch worden ook nu nog vele wegwerkzaamheden uitgevoerd én afgerond. Afgelopen week werd ook de Oldenzaalsestraat weer heropend. Dit was de afronding van een jaar lang werkzaamheden.

De Oldenzaalsestraat ging het afgelopen jaar geheel op de schop. Het gedeelte tussen de Performance Factory en de Boulevard kreeg een volledig nieuwe inrichting en diverse zaken werden zowel boven- als ondergronds aangepakt. Het gevolg was wel dat de straat gefaseerd dicht ging waarbij het werk elke paar maanden wat verder opschoof. De bereikbaarheid van de binnenstad was dan ook niet optimaal, maar het eindresultaat heeft wel veer voordelen.

Einde wateroverlast
De werkzaamheden hadden met name als doel om de wateroverlast voor aanwonenden en de rand van de binnenstad als geheel tegen te gaan. Als gevolg van klimaatverandering zien we steeds vaker hevige regenval op piekmomenten, waar het eerdere rioolstelsel niet op berekend was. Veel water bleef dan ook staan op de omliggende straten of bij de omwonenden in de kelder. Om hier verandering in te brengen werden meerdere bovengrondse waterbergingen gerealiseerd. Deze wadi's zorgen voor het langer vasthouden en geleidelijker afvoeren van water tijdens piekmomenten. Helaas werd er wel kort voor de opening schade aangericht aan de wadi's door crossers. Hierdoor moet de bodemlaag die bescherming gaat bieden aan beplanting hersteld worden.

Groener en mooier
Daarnaast werd de straat ook groener gemaakt, wat eveneens raakvlakken heeft met het gemeentelijke klimaatbeleid. Er werden diverse groenstroken gerealiseerd en er komt de komende tijd nog verdere beplanting in dit gebied en het schadeherstel van de wadi's. Dit zorgt niet alleen voor een mooie aanblik, maar de nieuwe bomen en planten zorgen ook voor meer biodiversiteit en ze verminderen de 'hittestress' in het stedelijk gebied - steen en asfalt houden namelijk meer warmte vast dan groen, wat zorgt voor extra hoge temperaturen in de record warme zomers.

Mooie inritten
De gemeente liet tegelijk ook de inritten van het stadserf aanpassen naar een wat mooiere opzet. Verder werden stoepen extra breed gerealiseerd wat de ruimte voor verkeer ook verminderde. De Enschedese ambitie is om op termijn fietsen en wandelen nog aantrekkelijker te maken, waar ook dit bij past. Het gebied naast de binnenstad is dankzij al deze investeringen in het geheel een stukje mooier geworden. Verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt is dan ook trots op het resultaat van deze volledige herinrichting.