Afbeelding
Foto:

Gemeente mag niet zomaar medisch dossier opvragen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede moet terughoudend zijn met het opvragen van medische gegevens wanneer inwoners bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. Dit is het oordeel van de onafhankelijke Klachtencommissaris, naar aanleiding van een ingediende klacht van een inwoner.

Wanneer mensen een aanvraag indienen bij de gemeente voor een bijstandsuitkering, moet men aan diverse verplichtingen voldoen: niet teveel inkomen of eigen vermogen, niet gebruik kunnen maken van andere regelingen en, bij aanvragen op grond van de Participatiewet, ook verplichtingen zoals meewerken aan eventuele re-integratie en een informatieplicht. De werkwijze van de gemeente is dat, wanneer iemand aangeeft niet te kunnen voldoen aan de arbeidsverplichting (moeten solliciteren), men dit moet kunnen onderbouwen met stukken.

Aanleiding klacht
Kort samengevat: Een alleenstaande moeder diende vorig jaar een verzoek in voor een uitkering en een vrijstelling van de arbeidsverplichting. Dit op basis van medische klachten. Hierop vroeg de gemeente haar dit te onderbouwen door een uitdraai van het medisch dossier en haar medicijnenlijst mee te sturen. De huisarts van de vrouw leverde wel een brief aan bij de gemeente over haar situatie, maar weigerde het dossier af te staan. Omdat de vrouw volgens de gemeente hiermee geen gehoor gaf aan haar informatieplicht werd de aanvraag afgewezen. Uiteindelijk kreeg de vrouw, bij haar derde verzoek, uiteindelijk toch een vrijstelling van de arbeidsverplichting op basis van het feit dat zij de zorg heeft over een kind jonger dan vijf.

Gemeente gaat te ver
De vrouw voelde zich onheus bejegend in dit proces en schakelde de onafhankelijke klachtencommissaris in. Ook de gemeentelijke Functionaris Gegevensbescherming boog zich over de kwestie. Deze laatste oordeelde dat er met het opvragen van het medisch dossier sprake was van een overtreding van de AVG. De Klachtencommissaris oordeelde eveneens dat de gemeente te ver ging door een volledig medisch dossier op te vragen. Medische gegevens zijn voor medici, en medewerkers van de gemeente moeten deze niet zonder noodzaak of relevantie opvragen. In dit geval had de zorg voor een kind onder 5 voldoende moeten zijn voor de gemeente om een oordeel te vellen; het medisch dossier was onnodig. Verder wees de gemeente de betreffende burger onvoldoende op haar rechten in dit proces en kwamen brieven onduidelijk en dwingend over.

Vervolg
Op basis van de uitspraak van de Klachtencommissaris kreeg de betreffende burger al excuses van het Enschedese college, maar hiermee is de kous nog niet af. Zo heeft Sociaal Hart Enschede als vertegenwoordiger van de inwoner een formele klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens om de AVG-schending te onderzoeken. Immers, ook vele andere burgers zullen gegevens aangeleverd hebben zonder echte verplichting. Een zaak die Sociaal Hart Enschede zeer serieus neemt. De gemeente zelf geeft aan dat betrokken medewerkers beter getraind zullen worden op AVG-kwesties en dat ook de duidelijkheid van brieven verbeterd zal worden.