Afbeelding
Foto:

Enschede moet fleurig en kleurrijk worden dit jaar

ENSCHEDE - Dit jaar moet Enschede een stuk groener worden. En blauwer, geler, roder, paarser en natuurlijk veel mooie tinten roze. Want hoe diverser de Enschedese bloemenpracht, hoe beter het is voor mens en natuur.

Dit is ook de gedachte achter de aanleg van bloemenlinten in Enschede en elders. De Groene Loper Enschede organiseert dit jaar voor de vijfde keer de actie Bloemenlint. De insteek van deze actie is dat buurtbewoners, ondernemers en andere partijen samen aan de slag gaan om een bloemenlint in te zaaien in hun omgeving.

Versteende stad
Enschede is net als veel andere Nederlandse gemeenten een relatief versteende plek. Zo kozen ook meer en meer huizenbezitters de afgelopen decennia om het gras en groen uit de tuin te halen en te vervangen door tegels - die hoef je immers niet te maaien. Dit zorgt wel voor een gebrek aan biodiversiteit, maar kan ook wateroverlast in de hand werken. Water kan immers moeilijker de grond in, waardoor het wegstroomt naar lage punten.

Bloemenlint
Een bloemenlint is precies zoals het klinkt: een strook met een grote diversiteit aan bloemen. Door een mooi, biodivers lint aan te leggen profiteren belangrijke insecten zoals vlinders en bijen. Bijen zijn van grote waarde voor ons als mens; ze zijn belangrijke bestuivers van landbouwgewassen, bomen en bloemen. Een grote diversiteit aan bloemen en planten draagt hieraan bij. Zij hebben echter nu nog vaak moeite om voldoende voedsel te vinden, zeker in de relatief versteende delen van steden. Een bloemenlint geeft bovendien ook een mooie, vrolijke uitstraling waar wij als mensen van genieten.

Help mee
De Groene Loper Enschede nodigt mensen uit om mee te denken over een goede, zonnige plek waar een bloemenlint gerealiseerd kan worden. Bijvoorbeeld bij maatschappelijke organisaties zoals een moestuin, sportvereniging, school of buurthuis. Hebt u een plek waar u in zou willen zaaien? Email dan groeneloperenschede@gmail.com met uw naam, locatie en vierkante meters. U ontvangt dan gratis bloemenzaad en instructies. En ja: dit mag ook voor uw eigen tuin.