Afbeelding
Foto:

Eer en geweten

Het werd een avond, waarvan je na afloop dacht: "Wat had ik hier graag over door willen praten aan de keukentafel." Maandag 10 februari was er een korte raadsvergadering, waar het eerste onderwerp een motie was van de VVD, DPE en BBE voor flexibele camera's in de tunnels in Enschede Zuid. Dit naar aanleiding van 1 beroving, 2 pogingen tot een beroving en een inwoner die van de fiets werd geslagen om een vuurtje. Een burgerwacht werd opgericht en die houdt al een aantal weken een oogje in het zeil. Een groot compliment voor die mensen! EnschedeAnders steunde de motie. Veiligheid is een groot goed en het is niet normaal, dat een groep mensen tot laat op de avond de wacht moet houden.

De burgemeester als portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid zei: "Ik zal duidelijk en vriendelijk zijn, maar u (raad) moet de motie niet aannemen. Dit gaat gewoon over de wet." Het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester hebben in dit geval (camera's in de tunnels) gekeken en de feiten zijn flinterdun." En de burgemeester zei: "Dan zeggen mensen, neemt u ons nu serieus of niet, maar dan zeg ik: "Ik neem de wet serieus, want dat heb ik beloofd toen ik hier burgemeester werd, naar eer en geweten." Inmiddels is er verlichting gekomen, zijn bosschages gesnoeid en de burgemeester zegt dat hij de vinger aan de pols heeft en nog het 1 en ander gaat uitzoeken en daarmee terugkomt binnen 2 maand. Daarnaast werd er ook nog even gezegd dat ook de raadsleden de eed of belofte hebben afgelegd om de Grondwet en de wet te respecteren. Natuurlijk geldt dit ook voor wethouders zeg ik.

De wet. Hoe vaak heeft het bestuur van de stad zich niet aan de wet gehouden. Denk maar aan de zorg. Uitspraken van de hoogste rechter werden terzijde geschoven. Vanaf 18 mei 2016 had Enschede al een tijdsindicatie moeten toevoegen bij Ondersteuning Huishouden. College van burgemeester en wethouders hebben zich er niets van aangetrokken, pas 1 juli 2019 gingen ze eindelijk om. Drie jaar later! Hoezo naar eer en geweten aan de wet houden? Bevoorschotting 90% van bijstandsuitkering bij aanvraag bijstand verstrekken, werd gewoon niet gedaan. Beslagvrije voet respecteren? Werd niet gedaan! Hoezo aan de wet houden, naar eer en geweten? En zo kan ik nog wel een aantal onderwerpen aankaarten, waar gewoon alle wettelijke regels aan de laars worden gelapt.

De camera's in Zuid schijnen wettelijk niet te kunnen. Maar leg mij eens uit, waarom een college van burgemeester en wethouders zo makkelijk met de wet omgaat, als het hen uitkomt. Deze willekeur kan ik niet uitleggen aan onze inwoners. Waar blijft dan eer en geweten en eed en belofte?

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders