Afbeelding
Foto:

Praat over alcohol en middelen

TWENTE - We staan weer aan de vooravond van het carnaval. Voor veel mensen gaat dit ook gepaard met middelengebruik. De gemeenten, politie en gezondheidsorganisaties roepen ouders op om hierover te praten.

Het is helaas een gegeven dat tieners erg creatief zijn om aan drank en andere genotsmiddelen te komen. Het is dan ook niet verrassend dat de Twentse gemeenten op en om het carnaval stevig inzetten op toezicht en handhaving rond de diverse carnavalsactiviteiten. Tieners die betrapt worden ontvangen een boete van 95 euro wanneer ze 16 of 17 zijn, hieronder is de boete de helft of een taakstraf.

Andere middelen
Ironisch genoeg zijn andere middelen met eveneens grote risico's vaak makkelijker verkrijgbaar voor tieners. Zo zien we de afgelopen jaren de opkomst van ballonnen met lachgas. Onlangs voerden Enschede, Almelo en diverse andere steden verboden in voor de verkoop van lachgas, maar een landelijk verbod is er nog niet. Het gebruik van lachgas brengt vele risico's met zich mee. Uiteenlopend van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen tot blijvend letsel zoals dwarslaesies bij overmatig gebruik. Het grote risico van lachgas is ook de makkelijke beschikbaarheid en lage kosten, ten opzichte van andere middelen.