Afbeelding
Foto:

Drank en drugs horen niet in het verkeer

ENSCHEDE - Het gebruik van drank en drugs gaat niet samen met het verkeer. Dit is de boodschap die het campagneteam van Rijden Zonder Invloed afgelopen week over probeerde te brengen op bezoekers van de Enschedese binnenstad.

Op 13 februari was het team in de binnenstad om vrijwillige drank- en drugstest af te nemen bij bestuurders. Zij spraken mensen aan om het gevaar van rijden onder invloed onder de aandacht te brengen. Ondanks alle campagnes stappen helaas nog steeds mensen met drank op of onder invloed van verdovende middelen achter het stuur. Ook de invloed die voorgeschreven medicijnen hebben op de rijvaardigheid wordt nog vaak onderschat. Jaarlijks vallen er naar schatting tussen de 75 en 140 verkeersdoden als gevolg van rijden onder invloed van alcohol.

Drugsgebruik
Sinds 1 juli 2017 zijn er ook wettelijke regels voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest, ook een speekseltest inzetten om drugsgebruik te constateren. Met name combinaties van meerdere soorten drugs of alcohol en drugs door elkaar zijn erg gevaarlijk.