Afbeelding
Foto:

Vierde editie Guzman Tang Soo Do Championship

ENSCHEDE - Meer dan 220 martial artists trekken deze zaterdag 15 februari in de Pathmoshal ten strijde tijdens het De Guzman Martial Art Kampioenschap. Tijdens deze bijzondere editie, The Battle of Europe, maken deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Engeland en Frankrijk hun opwachting. Deze editie is extra bijzonder, omdat Sa Bom Nim (meester) Oliver de Guzman viert dat hij al 30 jaar deze Koreaanse krijgskunst beoefent.

Na de officiële opening trappen rond 10 uur de DAN-graden (zwarte banden) de dag af op de onderdelen stijlvormen en wapenstijlvormen. Aansluitend zijn verdeeld over 10 velden de jeugddivisies tot 14 jaar aan de beurt, gevolgd door de gekleurde banden vanaf 14 jaar. Het sparren en de breektesten door de DAN-graden maken voor een spectaculaire afsluiting van de dag.

Kampioensschaal
Naast de traditionele onderdelen – stijlvormen, wapenstijlvormen, sparren en breektesten – zullen er ook teams strijden om een kampioensschaal op het onderdeel Team Stijlvormen en zijn er Grand Champion trofeeën voor de beste presterende atleten. Van De Guzman zelf nemen 40 leerlingen uit Enschede deel, de jongste 5 en de oudste 69 lentes jong.

Tang Soo Do
Sinds 1990 traint De Guzman in Tang Soo Do. Wat begon in Ulft op 8-jarige leeftijd met een witte band van Sa Bom Nim Theo Ketelaar, groeide uit tot een passie waarvoor hij nooit uitgeleerd is. Hij grijpt iedere kans aan om te trainen met masters uit het binnen- in buitenland en is er zelfs twee keer voor naar Zuid Korea afgereisd. Het internationale karakter van de sport is ook erg in trek bij kinderen van de internationale school en De Guzman deelt zijn kennis graag met de leerlingen van alle leeftijden en afkomsten. Dat hij met zijn team een succesvol en jaarlijks terugkerend kampioenschap zou organiseren had hij in 1990 nog niet voorzien. Tang Soo Do is een Koreaanse krijgskunst op het gebied van zelfverdediging. Het is een mix van karate en taekwondo, waarbij de nadruk ligt op zelfverdediging, techniek, beheersing en het verbeteren van persoonlijkheid.

Gratis toegankelijk
The Battle of Europe is gratis toegankelijk voor toeschouwers. De lessen van De Guzman Martial Art worden op maandag en donderdag gegeven in het centrum, aan de Zuiderspoorstraat 7, en op zaterdag in sportzaal De Esmarke. Kijk voor alle informatie over de lessen en The Battle of Europe op https://dgma.nl.