Afbeelding
Foto:

Inktspot te zien bij Concordia

ENSCHEDE - Ieder jaar brengt de reizende expositie van Inktspot Nederlands bekendste (politiek) tekenaars voor het voetlicht. Een overzicht in 100 spotprenten uit Nederlandse en internationale kranten, weekbladen en van internetsites. Deze vrijdag opent de tentoonstelling bij Concordia. De winnaar van de Inktspotprijs 2019 is hierbij aanwezig: Herman van Bostelen van het collectief Gorilla. Programmeur beeldende kunst Petra Boonstra spreekt met hem.

De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Cartoonisten en politiek tekenaars kunnen hun beste werk zelf inzenden. 'De tralies van Trump' werd vorig jaar bekroond (zie de tekening hiernaast). De jury lichtte de keus toe: "De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten in kooien. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening met heel subtiele details: zie de subtiele kleurverschillen." De tweede prijs ging naar Emanuele Del Rosso, met zijn tekening 'Men of God, Law of men', (gepubliceerd op de website 'Cartoon Movement'). De derde prijs was voor Pieter Geenen met de tekening 'Brexit in pers en prent'.

Het collectief

Tekenaarscollectief Gorilla bestaat sinds 2006. De leden maken om beurten een beeldende reactie op het nieuws. Er is een wekelijkse publicatie in De Groene Amsterdammer.

Expositie en battle

Na de opening op 14 februari om 16.30 uur loopt de expositie tot en met 12 april in EXPO 3. Hiernaast organiseert Concordia op zaterdag 4 april de Inktspotbattle om 14.30 in EXPO 1. Bekende politiek tekenaars gaan de strijd met elkaar aan en vertalen actuele onderwerpen 'on the spot' naar spotprenten. Bezoekers kijken mee, de jury bepaalt uiteindelijk de winnaar. Locatie: Concordia, Langestraat 56 in Enschede. De toegang is gratis (vrije gift). Zie ook: www.concordia.nl/beeldende-kunst.