Afbeelding
Foto:

Verandering

Vijf mannen kijken mij aan. Vier moeten lachen en de vijfde heeft zijn armen over elkaar en steekt zijn tong iets uit. De mannen staan op een foto in Trouw. Minister Hugo de Jonge (CDA) krijgt een rapport overhandigd van Wouter Bos (PvdA) als voorzitter van de Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen. Eerlijk gezegd valt er volgens mij weinig te lachen, want Wouter Bos vindt dat we van onze ouderen best mogen verwachten dat ze meer zelf gaan doen! Ze moeten meer dan nu voor zichzelf en ook meer voor andere ouderen zorgen. Bovendien moeten ze meer betalen voor hun zorg en ondersteuning, ook voor het verpleegtehuis en meer eigen verantwoordelijkheid tonen. Deze verandering komt doordat Nederland vergrijst en steeds meer chronisch zieke ouderen telt en er bijna geen zorgpersoneel te krijgen valt.

Naast de ergernis van de foto van de mannen (het plaatje was alleszeggend) werd de ergernis groter door het lezen van het artikel. Een paar mannen die wel weten hoe het moet….Met hoeveel ouderen zouden ze gesproken hebben?

Een aantal jaren geleden heeft de overheid besloten om de bejaardentehuizen te sluiten. Ik hoor mij nog tegen mijn echtgenoot zeggen: "Dit gaat niet goed. De drempel voor het verpleegtehuis is te hoog, mensen wonen langer zelfstandig, maar voor sommige mensen (bv dementerenden) is het helemaal niet vertrouwd om zelfstandig te wonen." Door het sluiten van de bejaardentehuizen kwam het personeel op straat te staan en moest op zoek naar ander werk. Nu hebben ze mensen te kort in de zorg en heeft de overheid ook door dat ze de bejaardentehuizen missen. Dan heeft de regering het maar over de kosten van de zorg en wat doet het kabinet? Die komt doodleuk met een regeling dat iedereen huishoudelijke hulp kan aanvragen voor een eigen bijdrage van 17,50 euro per 4 weken, ook als je een riant inkomen hebt. Ik vind dat als je een goed inkomen hebt, je zelf wel je huishoudelijke hulp kunt betalen. Zo had het kabinet ook moeten denken.

Wat mij ook stoort is dat de commissie in haar advies het heeft over de eigen verantwoordelijkheid van ouderen en dat ouderen voor andere ouderen moeten zorgen. Hulp vragen doen ouderen in ieder geval al niet snel. Ze lossen het op met hun kinderen, of met hun sociaal netwerk. Is dat sociaal netwerk niet aanwezig en zijn er geen kinderen, dan is het logisch dat ouderen aankloppen bij de gemeente. En terecht! Veel ouderen doen al heel veel vrijwilligerswerk, ook aan ouderen. Het bespaart de overheid bakken met geld. Ook mantelzorgers nemen de zorg voor hun naasten op zich. Dus Wouter Bos pas een beetje op wat je zegt en tel je zegeningen, want als al die mensen de handdoek in de ring gooien, dan heb je echt een gigantisch probleem!

Dat er een discussie wordt gestart over de zorg aan ouderen is goed, maar doe dat met respect en verplaats je in de positie van de kwetsbare ouderen. Daar is nog een wereld te winnen.

Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders