Afbeelding
Foto:

Column: Vuurwerkverbod

ENSCHEDE - Het gaat er al weken over: wel of geen vuurwerkverbod?

Je leest dat steeds meer mensen een algeheel verbod wel zien zitten. Maar of dat nou zo zeer met het gevaar te maken heeft, waartoe het afsteken van vuurwerk kan leiden, vraag ik mij af. Men spreekt vooral van overlast. En dat vind ik een lastige… Dat er weken voor oud en nieuw al vuurwerk wordt afgestoken, is natuurlijk niet nodig. Alhoewel ik daar zelf weinig last van heb, snap ik dat mensen dat vervelend vinden. Vooral als je met huisdieren te maken hebt. Nu, weken na oud- en nieuw hoor je ze nog steeds, de knallen. Ook dat hoeft van mij niet, maar bij mij leidt het niet tot irritatie.

In de dagen rondom oud en nieuw mag men wat mij betreft afsteken wat men wil (mits legaal en veilig). In de weken ervoor en erna, mag de politie wel wat harder optreden. Maar als er een algeheel verbod komt, waar gaat dat dan toe leiden? Gaat de politie dan iedere overtreder aanpakken? Een boete uitdelen of oppakken? En als er door 1 of 2 mensen vuurwerk wordt afgeschoten in een groep van 10 man, hoe wordt daar mee omgegaan? En één vuurwerkevent in de binnenstad, of in het park, lost dat iets op? Duizenden mensen bij elkaar, op de Oude Markt om 24.00 zie ik ook nog niet zo zitten. Hoe wordt er dan gehandhaafd?

Dat er een verbod komt in verband met het gevaar en letsel dat vuurwerk op kan leveren, daar kan ik meer inkomen. Tientallen maatschappelijke organisaties, die zich hebben verenigd in het platform Vuurwerkmanifest, stappen naar de rechter als de landelijke overheid niet met een vuurwerkverbod komt. Het gaat o.a. om artsen, verzekeraars en dierenbeschermers. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot meer schade, meer gewonden en meer aanvallen op hulpverleners, aldus het platform. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd…

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij deze maandelijkse column. Kijk ook op: www.rpadvocatuur.nl voor meer informatie over haar diensten.