Afbeelding
Foto:

Extra geld voor snelle aanleg Stadsbeek

ENSCHEDE - De gemeente Enschede ontvangt ruim 1,36 miljoen euro van het Rijk voor het versnellen van klimaatadaptieve maatregelen. De gemeente is namelijk op veel fronten bezig om in te spelen op het steeds extremere weer en de ongemakken die dit met zich meebrengt.

De gemeente ontvangt het geld specifiek voor de uitvoering van het project Stadsbeek. Hiermee kan deze versneld doorgetrokken worden richting de Elferinksweg. De Stadsbeek is sinds 2015 in ontwikkeling. Het project is letterlijk zoals het klinkt: het terugbrengen van de beek in de stad, in dit geval, de wijken Pathmos en Stadsveld. Deze kampen namelijk al geruime tijd met wateroverlast, wat alleen maar erger zal worden met de onvoorspelbare buien die we steeds vaker zien. Met het geld wil de gemeente ook bewoners in de omgeving van de Stadsbeek stimuleren om zelf maatregelen te nemen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Veel maatregelen
Wethouder Jurgen van Houdt: "Naast de aanleg van de Stadsbeek hebben we meerdere maatregelen genomen om wateroverlast door hevige regenval te voorkomen. Zo is bijvoorbeeld ook de Roombeek opnieuw aangelegd en wordt aan de Oldenzaalsestraat gewerkt aan de aanleg van een enorme ondergrondse waterberging en een fraaie groenstrook met wadi's." Ook voor Stefan Kuks, watergraaf van waterschap Vechtstromen, loopt Enschede voorop als het gaat om het beheersen van de waterhuishouding. Dat leverde de gemeente al eerder een bijdrage van het waterschap op van 1 miljoen euro voor de Stadsbeek.

Kwetsbaar voor problemen
De ligging van Enschede op een stuwwal zorgt in belangrijke mate voor de kwetsbaarheid voor wateroverlast. Naast wateroverlast is Enschede ook kwetsbaar voor droogte. De gemeente is zich hier al lange tijd van bewust. Daarom is in 2014 al gestart met het uitvoeren van een stresstest voor wateroverlast en is er een risicodialoog gevoerd met de gemeenteraad. Dit gaf aanleiding om de wateroverlast in onder andere de wijken Pathmos en Stadsveld met prioriteit aan te pakken door hier de Stadsbeek aan te leggen. Deze wijken liggen in het lager gelegen deel van de stad.

Veel voordelen
Het project Stadsbeek brengt de oude bekenstructuur terug in Enschede. De beek beperkt niet alleen wateroverlast, maar vermindert ook de droogte en hittestress. Met de subsidie van het Rijk wordt dit jaar de Stadsbeek versneld in Pathmos en Stadsveld aangelegd. Dit is het stuk beek in de Elferinksweg die de afvoercapaciteit en waterberging verder vergroten. Daarnaast maakt een systeem van drainage en infiltratie de wijk niet alleen klimaatbestendiger voor wateroverlast, maar kan ook de hoeveelheid grondwater aangevuld worden in droge perioden. Het planten van extra groen en bomen in de wijk zorgt voor minder hittestress en vergroot tevens de biodiversiteit. Hiermee zet de gemeente maximaal in op de maatregelen in de openbare ruimte. Omdat 70 procent van het verharde oppervlak in dat gebied in handen is van particulieren investeert de gemeente ook in campagnes om bewoners en organisaties te activeren en te stimuleren tot het nemen van klimaatadaptieve maatregelen op particulier terrein. Concrete voorbeelden zijn het groener maken van de eigen tuin.