Afbeelding
Foto:

Enschedeërs maken zélf hun buurt gezellig en leefbaar

ENSCHEDE - Het is over het algemeen fijn wonen in Enschede; dit blijkt wel uit de trots die menig Enschedeër voelt voor zijn of haar buurt - maar ook de hoge cijfers die we de buurt geven in onderzoeken zoals van de woningcorporatie. Maar: een gezellige, leefbare buurt is wel iets waar je actief aan moet werken. Alle Enschedeërs, jong en oud, kunnen positief bijdragen aan hun eigen omgeving.

Dit is ook de boodschap achter het initiatief Jij maakt de Buurt. Dit bestaat al een tijdje, maar is nog niet bekend bij veel gewone Enschedeërs. Het initiatief werd opgezet met als doel om mensen actief mee te laten denken over verbeteringen in hun eigen buurt. Het is een project van en voor inwoners, met betrokkenheid van de lokale wijks- en dorpsraden. Ook in 2020 beschikken zij over een wijkbudget waarmee goede initiatieven gesteund kunnen worden met een financiële bijdrage.

Denk mee
De bewonersraden en gemeente hopen dat ook dit jaar weer veel mensen een goed idee in willen dienen dat bijdraagt aan hun eigen buurt. Dit kan van alles zijn: van een buurtactiviteit voor een specifieke doelgroep zoals een kinder- of seniorenmiddag. Maar ook bijvoorbeeld een concrete voorziening zoals speeltoestellen op een speelveldje of juist de inzet van een extra jongerenwerker. De bewonersgroepen beoordelen dan de ingediende suggesties - zij weten immers het beste waar wel of geen behoefte aan is. De gemeente staat ook open voor initiatieven waarbij bewoners een stukje verantwoordelijkheid nemen voor het onderhoud van voorzieningen. Gemotiveerde inwoners kunnen dit vaak beter én goedkoper dan wanneer de gemeente dit doet.

Idee indienen
Het indienen van een idee voor uw buurt kan heel eenvoudig via www.jijmaaktdebuurt.nl. Hier staat dan een ideeënformulier dat men in moet vullen. Met een omschrijving van het idee, onderbouwing waarom het goed is voor de buurt en de eventuele bijdrage of steun die men nodig heeft om dit te realiseren. Het mooie aan de site is ook dat het een wijkoverstijgend initiatief is. U kunt eenvoudig zelf kiezen voor welke buurt u iets indient, zonder dat u specifiek de weg hoeft te kennen naar uw lokale wijks- of dorpsraad.