Afbeelding
Foto:

Jaarwisseling

Allereerst wil ik u en allen die u lief zijn, een heel gezond, gelukkig en liefdevol jaar wensen.

Toen onze kinderen klein waren sliepen ze rustig door het lawaai van het vuurwerk heen. Op een goed moment, wilden ze graag om middernacht het vuurwerk zien. Wij beloofden ze wakker te maken. Badjasjes aan, in hun hand een glaasje kinderchampagne en neusjes tegen het raam. Ze vonden het prachtig! Toen ze ouder werden, bleven ze op en gingen warm ingepakt met ons naar buiten. Mijn man had siervuurwerk en ze genoten. Op een goed moment hadden ze de leeftijd dat ze de hort opgingen. Ik kan mij 2008 nog goed herinneren. Er was dichte mist, maar ze gingen toch op pad en mijn man en ik begonnen het nieuwe jaar al bezorgd. "Kijk goed uit en doe geen dingen, die wij ook niet zouden doen", riepen we nog. Alsof wij vroeger zo braaf waren….

Afgelopen oudejaarsdag was er ook dikke mist. We hoorden vuurwerk, maar zagen niets. Bij ons in de omgeving was het vrij rustig. Wel carbid schieten, dat hoort erbij in de Noaberschap. Grote ongelukken zijn er niet gebeurd. Dat was een aantal jaren geleden bijna wel het geval toen een melkbus niet afging en de buurman voor de bus ging staan om even te kijken, wat er aan de hand was… Gescheurde trommelvliezen en de helft van het haar verbrand.

Landelijk is de discussie over een vuurwerkverbod weer losgebarsten. 15 miljoen schade, duizenden incidenten, 1200 slachtoffers en er zijn doden te betreuren. Jochies van 12 en 13 jaar, waar waren de ouders? De politie die in de Randstad mee moest met de brandweer zodat zij hun werk konden uitvoeren. Het belagen van onze hulpverleners, waar haal je het gore lef vandaan om dit te doen?

De politiek zal over een vuurwerkverbod gaan praten. Ook in de raad van Enschede zal dat gebeuren, denk ik. Een ingewikkelde discussie, want veel mensen maken er gewoon met de jaarwisseling een mooi feestje van en ruimen de troep ook weer netjes op. Verbieden is een lastige, als je niet kunt handhaven. Verkoopverbod? Dan wordt het vuurwerk zoals het nu al gebeurt, gekocht in België en Duitsland en zwaar spul ook nog. Laten we eindelijk eens beginnen om het advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid van 2017 op te volgen. Geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer, want daar gebeuren de meeste ongelukken mee. Dit advies zal landelijk opgepakt moeten worden! Verder kon je jaren geleden vuurwerk bestellen en pas op oudejaarsdag ophalen. Kunnen we weer invoeren. Scheelt een paar dagen vuurwerkverkoop, maar ook hier geldt, ze kunnen nog steeds naar de omliggende landen om vuurwerk te halen. Dus ook op Europees niveau is aanscherping nodig. Er moet gewerkt worden aan een verbod op de productie van zwaar professioneel knalvuurwerk waar geen legale markt voor is. Oud en Nieuw hoort een feestje te zijn en het is niet "normaal", dat de jaarwisseling elke keer weer uitmondt in omvangrijke vernielingen, autobranden, overlast, schade, veel letsel en dodelijke slachtoffers!

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders