Afbeelding
Foto:

Nederlandse bevolking groeit door, ook in Enschede

ENSCHEDE - Een nieuw jaar is altijd hét moment om eens in de bevolkingstrends te duiken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert jaar op jaar weer hoe de bevolking er precies voor staat. Hoewel de grootste bevolkingsgroei in het westen van het land zichtbaar is, zien we ook in Twente plaatsen waar we met steeds meer mensen zijn. Waaronder Enschede.

De Nederlandse bevolking groeide afgelopen jaar met 132.000 mensen, iets meer dan het inwonerstal van Zwolle. We zijn nu met 17,4 miljoen mensen in Nederland. De bevolkingsgroei was hiermee ook sterker dan de afgelopen drie jaar.

Trends
De bevolkingsgroei komt landelijk met name doordat meer mensen vanuit het buitenland zich in Nederland vestigden. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Het afgelopen jaar werden ook weer meer mensen geboren dan er overleden: 170.000 geboorten, ten opzichte van bijna 152.000 sterfgevallen. In totaal kwamen er ook 272.200 mensen naar Nederland vanuit het buitenland en bijna 158.000 mensen vertrokken juist naar het buitenland. De helft van alle mensen die vanuit het buitenland naar Nederland kwam was afkomstig uit Europa. De huidige bevolkingsgroei is de grootste sinds het begin van deze eeuw. De laatste keer dat de bevolking zo snel groeide was in 1975, tijdens de onafhankelijkheid van Suriname.

Twentse trends
De bevolkingsontwikkeling in Twente is aanzienlijk minder sterk dan in de rest van het land. In Tubbergen, Twenterand en Rijssen-Holten was zelfs een daling zichtbaar. Enschede groeide met 6 personen meer per 1.000 inwoners, maar stond hiermee niet bovenaan de lijst. Deze eer ging naar Hengelo: 6,5 personen groei per 1.000 inwoners.

Uitdagingen
Deze groei stelt een gemeente als Enschede wel voor verdere uitdagingen. Meer mensen betekent immers ook een grotere druk op voorzieningen zoals woningen en ondersteuning bij werk, inkomen en zorg. Taakvelden waar de gemeente Enschede nu al kampt met fikse tekorten. Er zal dus wel enige discussie nodig zijn om dit op lange termijn in goede banen te leiden en problemen te voorkomen.