Afbeelding
Foto:

Vuurwerk-vragen

ENSCHEDE - De jaarwisseling en de dagen erna zijn in Enschede niet zo rustig verlopen als gehoopt. De politiek stelt vragen over het verloop van dit jaar, maar ook gaat de roep weer op voor een vuurwerkverbod. Was de afgelopen jaarwisseling de spreekwoordelijke druppel?

De gemeente Enschede voerde in december weer een campagne om mensen op te roepen rekening te houden met elkaar rond de jaarwisseling. Een uitvloeisel van het eerdere burgerinitiatief, waarbij inwoners mee konden denken over de vuurwerkproblematiek. De afgelopen jaren is de overlast als gevolg van vuurwerk toegenomen in de belevenis van veel Enschedeƫrs. Onlangs bleek uit onderzoek van I&O Research dat er landelijk steeds meer steun is voor een vuurwerkverbod, waarbij het gebrek aan handhaving in veel gemeenten qua de afsteektijden als een belangrijke factor genoemd werd.

Onrustig
Ondanks de gemeentelijke campagne was er dit jaar toch weer zeer veel overlast door het afsteken van vuurwerk. Deze jaarwisseling werd al vuurwerk verkocht vanaf 28 december, wat ook het afsteken in de hand werkt - hoewel het uiteraard nog niet mocht. Ook het afsteken van legaal vuurwerk is een grote bron van overlast. Opmerkelijk genoeg was de grootste overlast juist op 1 januari; veel mensen staken vuurwerk af omdat het op oudjaarsdag te mistig bleek. Ook toen werd in de belevenis van veel inwoners niet voldoende gehandhaafd.

Politieke discussie
D66-fractievoorzitter Gertjan Tillema stoorde zich op 1 januari aan het feit dat mensen zich massaal niet aan de regels houden als het gaat om vuurwerk. "Hoog tijd voor de politiek om kleur te bekennen: accepteren we dit of doen we er wat aan?", aldus Tillema. Of er een verbod komt op vuurwerk afsteken in Enschede is nog maar de vraag. Tillema wil in februari/maart het debat aangaan. "Moeilijk in te schatten op dit moment", over de kansen van een verbod, "Als ik de raadsleden langsloop, schat ik de kans op 50-50".

DPE stelt vragen
Het Democratisch Platform Enschede heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B&W naar aanleiding van de berichtgeving over de inzet van handhavers. Volgens de gemeente zijn 80 handhavers ingezet in de dagen voor de jaarwisseling. DPE wil weten of en hoeveel boetes uitgedeeld zijn, hoeveel politieagenten ingezet zijn, op welke tijden handhavers actief waren en de hoeveelheid overlastmeldingen die de gemeente en politie ontvingen.