Afbeelding
Foto: shutterstock.com

Enschede verwacht geen grote problemen met laadpalen

ENSCHEDE - Elektrisch rijden wint steeds meer aan populariteit. In de Autopaper schrijven we geregeld over duurzame mobiliteit met een steeds breder aanbod van betaalbare elektrische auto's. Maar de inzet op meer elektrisch rijden heeft ook praktische kanttekeningen, zoals de beschikbaarheid van laadpalen.

In Overijssel wordt hard gewerkt om de komende jaren meer en meer laadpalen te realiseren om te kunnen voldoen aan de vraag naar elektrisch rijden. De volledig elektrische auto heeft veel voordelen, maar een belangrijk nadeel is wel dat ze langere tijd aan een laadpaal moeten staan, die niet altijd beschikbaar is.

Meer laadpalen
Ook in Enschede werkt de gemeente aan het verbeteren van de openbare laadvoorzieningen voor elektrische auto's. De gemeente ziet een groot potentieel in dit soort voertuigen, omdat elektrisch rijden positief is voor het milieu maar ook voor bijvoorbeeld de luchtkwaliteit.

Meepraten
Inwoners konden van 24 juni tot en met 31 augustus meepraten over de strategische plankaart met toekomstige locaties voor laadpalen. Dit leverde in totaal 125 reacties op. Veel daarvan gingen over de locatie en de toename van de parkeerdruk. In veel gevallen waren Enschedeƫrs het eens met de locaties. Naar aanleiding van alle binnengekomen reacties bekijkt de gemeente ook alternatieven voor locaties waar mogelijk wel parkeerproblemen zouden kunnen ontstaan. Dit doet de gemeente echter pas wanneer er voor de desbetreffende locatie een aanvraag binnenkomt, de gemeente gaat niet op eigen initiatief laadpalen plaatsen.

Toename parkeerdruk
De gemeente verwacht niet dat de komst van een laadpaal in een wijk zal zorgen voor een inherente toename van de parkeerdruk. Een elektrische auto wordt namelijk vaak ter vervanging van een andere auto gekocht; er zijn in theorie dus niet meer auto's op de weg. Wel verwacht de gemeente dat het parkeren in de wijk meer gaat rouleren. Wanneer er in een wijk namelijk meer en meer elektrische auto's komen zal het nodig zijn om vaker elders te parkeren waar een laadpaal beschikbaar is.