Afbeelding
Foto: shutterstock.com

Enschede gaat meer energie besparen met mooie subsidie

ENSCHEDE - De gemeente Enschede mag 2019 afsluiten met nog een leuk extraatje. Enschede ontvangt namelijk 2,68 miljoen euro subsidie om het energieverbruik van de inwoners te verminderen.

De gemeente diende hiervoor een plan in voor de campagne 'De Eerste Stap'. Inwoners kunnen dan concrete informatie krijgen over hoe zij het beste energie en geld kunnen besparen. Zonder veel grote investeringen of veel moeite is het toch mogelijk om veel energie te besparen. "Energiebesparing is de eerste stap in het terugdringen van het energieverbruik. Een kleine besparing van 5 procent door iedereen is gezamenlijk een enorme stap vooruit", aldus wethouder Jeroen Diepemaat.

Campagne
De nieuwe campagne zal in 2020 van start gaan. De gemeente doet dit niet alleen, maar werkt samen met diverse partners waaronder Pioneering, Alifa, Duurzaam Thuis Twente, Geas en Jan Duurzaam.

Energiebox
Particuliere huiseigenaren kunnen in 2020 ook een EersteStapBox aanvragen. De specifieke details worden nog uitgewerkt. De bedoeling is dat iedereen een box kan vullen tot een bepaald bedrag met enkele energiebesparende artikelen. Dit kan uiteenlopen van radiatorfolie tot een douche-zandloper. het besparen van energie kan namelijk ook erg goed door je eigen gedrag aan te passen. Zet bijvoorbeeld apparaten altijd geheel uit en laat ze niet standby staan. Ook het gebruik van een douchezandloper spaart veel water uit en zo ook energie. Eén minuut korter douchen bespaart bijvoorbeeld al ruim 10 liter water bij een reguliere douchekop.

Meer onderdelen
Als onderdeel van de campagne zullen de deelnemende organisaties ook het beter afstellen van de CV-ketel gaan promoten. Installatiebedrijven en handige particulieren kunnen dan namelijk de watertemperatuur inregelen zodat u niet meer teveel hoeft te verwarmen.

Alifa
Alifa is ook een belangrijke partner, omdat zij zich ook specifiek richten op mensen met een laag inkomen, waarbij kleine besparingen zeer welkom zijn wanneer ze meer euro's in de portemonnee houden.

Afbeelding
Afbeelding