Afbeelding
Foto:

Campagne 'Enschede viert oud en nieuw' van start

ENSCHEDE - De jaarwisseling staat weer bijna voor de deur. Liefhebbers én mensen die zich storen aan vuurwerk tellen al weer af naar de laatste dagen van het jaar. Een gemeentebrede campagne moet Enschedeërs aansporen om rekening te houden met elkaar.

Doel van de campagne is niet zozeer het verbieden van vuurwerk, maar het bereiken van een cultuuromslag. In 2017 begon de gemeente met deze campagne, als uitvloeisel van burgerinitiatieven tijdens de Stadsdialoog.

Concreet
Tijdens de campagne vraagt de gemeente aandacht voor een rustige en veilige jaarwisseling. Er wordt voorlichting gegeven op scholen en de gemeente stelt verplichte vuurwerkvrije zones in. Om aandacht te vragen voor de campagne hangt er een groot spandoek aan het Stadskantoor, komen er posters op straat en er zullen folders uitgedeeld worden door vuurwerkverkopers over het veilig omgaan met vuurwerk. Er is ook een speciale website opgezet voor de campagne: www.enschedeviertoudennieuw.nl

Voorlichting
In samenwerking met Bureau HALT is er dit jaar weer voorlichting op de scholen. Er worden onder meer 2.500 veiligheidspakketjes uitgedeeld, met vuurwerkbril en aansteeklont. Kinderen kunnen deze ook afhalen bij de receptie van het stadhuis en stadskantoor.

Vuurwerkvrije zones
In Enschede worden ook enkele vuurwerkvrije zones aangegeven waar het verboden is om vuurwerk af te steken. Dit zijn de omgeving van het MST, dierenovpangcentrum DOC Enschede, de kinderboerderijen, het Volkspark, Van Heekpark, Ledenboerpark, Lumen en omgeving, sporthal de Brug en omgeving en erve 't Stroink. Ook worden weer posters opgehangen door inwoners zelf om aan te geven waar zij een (vrijwillige) vuurwerkvrije zone willen.