Afbeelding
Foto:

Enschede legt vergunningen kamerverhuur aan banden

ENSCHEDE - De gemeente Enschede zal komend jaar geen nieuwe vergunningen verstrekken voor kamerverhuurpanden. De gemeente wil zo de groeiende overlast in de wijken een halt toeroepen.

Het is de afgelopen jaren een trend; woningen werden vaker omgezet naar kamerverhuurlocaties. Bij deze vorm van 'onzelfstandige bewoning' is er sprake van ten minste drie mensen die geen familie zijn of relatie hebben en in één woning wonen, waarbij ze de badkamer, keuken en één voordeur delen. Dit is anders dan een appartement, waarbij bewoners wel allemaal hun eigen badkamer, keuken en voordeur hebben.

Lucratief
Voor pandeigenaren is het een lucratieve manier om meer huurinkomsten te genereren uit een bestaand pand. En aanvankelijk leek het ook bij te dragen aan de beschikbaarheid van kamers voor studenten; een groep die traditioneel moeilijk woonruimte kan vinden.

Negatieve effecten
Deze vorm van bewoning heeft echter ook duidelijk nadelige effecten voor de omwonenden van dit soort locaties. Volgens de gemeente kwamen er de afgelopen maanden steeds meer signalen uit de stad dat de leefbaarheid achteruit holt in de wijken. Er leven immers meer mensen dan voorheen op een relatief kleine ruimte, de bevolkingssamenstelling in een buurt verandert en groepen zoals studenten en arbeidsmigranten die er wonen houden er soms een wat andere levensstijl op na. Regelmatig feestjes, slecht kunnen communiceren, drank- en drugsproblematiek, etcetera. Een en ander zorgt voor een grote overlast in straten waar meerdere van dit soort panden staan.

Aan banden
De gemeente heeft nu besloten om tot 1 januari 2021 geen nieuwe vergunningen voor dit soort onzelfstandige bewoning uit te geven. Wel is er één uitzondering op deze stop; de woningbouwcorporaties kunnen nog wel vergunningen krijgen voor dit doel omdat hiermee volgens de gemeente goede afspraken te maken zijn. Komend jaar zal ook onderzoek verricht worden naar het tegengaan van slecht verhuurderschap en het meer betrekken van woningcorporaties bij kamerverhuur. Dit moet dan straks nieuwe problemen voorkomen.