Afbeelding
Foto:

Iedereen is welkom in de Stadsherberg

ENSCHEDE - Ook dit jaar is er voorafgaand aan de Kerst een sfeervolle Stadsherberg in het stadhuis van Enschede. Van 20 tot en met 23 december is iedereen welkom. De culturele herberg biedt - net zoals de voorgaande jaren - een vol programma met muzikale live optredens, creatieve workshops en vooral veel warmte en gezelligheid. Deze dagen is de Burgerzaal van het stadhuis ván de burgers. De herberg is volgens de organisatoren een mooi moment om in de kerstsfeer te komen, om zelfgemaakte cadeaus te maken en om oude bekenden en nog onbekende stadgenoten te ontmoeten.

Vier dagen lang is er live muziek: van koren die sfeervolle christmas carols zingen tot bandjes die pop-, folk- en jazzy songs spelen. De koren All Flavours en Happy Few treden op in Dickens kostuum en zingen bekende christmas carols. Ook Shanty & Smartlappenkoor 1 plus 1 is 3 en het homomannenkoor Soorten & Maten gaan lekker los op (kerst)nummers. De sympathieke band The Sugar Basterds spelen Bluegrass en Trio Schnaps zingt (kerst)liedjes uit de oude doos. Lekkere America komt van de doorgewinterde muzikanten Bouke van Ek en René Merbis en van de jonge band Gun Baby Gun. Op vrijdagavond 20 december klinkt er muziek uit Anatolië. Ud speler Göksel Yilmaz en violiste Moniek de Leeuw staan dan op het programma. Ook buiten voor het stadhuis op het Ei van Ko zijn er regelmatig optredens: elke dag start de herberg om 13.00 uur met een midwinterhoornconcert. Het kerstcombo van EVC laat op zaterdag 21 en zondag 22 december van zich horen. En mochten er vreemde types rondlopen op het Ei van Ko… dan zijn dat studentenacteurs van Theatervereniging NEST.

Jong talent
Dat Enschede veel jong muzikaal talent heeft kun je in de Stadsherberg horen. Coco Wolters, leerling van Kalibers talentenklas, zingt als een nachtegaal en de jonge zanger Oscar Rodenburg en pianist Jesse Borkens zijn nu nog te horen in Enschede maar zullen geheid landelijk gaan uitvliegen. Ook jong zijn de zangers van Vocaal Ensemble Cordier die klassieke liederen met een kersttintje brengen. En het Wilminktheater presenteert in de Stadsherberg een medley gezongen door kinderen van de kerstmusical Oliver. Vast - en populair - onderdeel van de Stadsherberg zijn de creatieve workshops waar je iets moois kunt maken voor een ander of voor jezelf. Dit jaar kun je onder andere een portemonnee of een vogelhuisje bouwen van oude tetrapakken, leer je meer over art journaling, kun je kerstballen maken van behangpapier en guts je een stempel om daarmee cadeaupapier of een wenskaart te bestempelen. Bij de tafel van Wout Zweers bouw je samen een maquette van Enschede en onder leiding van kunstenares Claudia Bidoggia kun je een mozaïeklichtje maken. Op maandag 23 december worden er onder leiding van cliënten van dagbesteding 't Meera van Aveleijn kerstboomhangers van vilt gemaakt.

Soepverhaal
Elke dag om 16.00 uur vertelt een stadsgenoot een soepverhaal en krijgt iedereen in de herberg een gratis kopje soep. Dit jaar zullen o.a. schrijver Ernst Bergboer en Elisabeth Oets van vrouwennetwerk Dunya voorlezen. Het duo Gehring & Ketelaars zal op uitnodiging van Aveleijn & Concordia een soepverhaal vertellen over de inclusieve samenleving. De herberg is gratis te bezoeken en bijna alle workshops zijn gratis. Kijk op www.winterwonderland.nu