Afbeelding
Foto:

Nog relatief veel kinderen groeien op in armoede

ENSCHEDE - In Enschede groeien nog relatief veel kinderen op in armoede. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat dertien procent van de kinderen in Enschede in 2018 opgroeide in een gezin met een laag inkomen.

Landelijk gezien waren afgelopen jaar 264.000 onderdeel van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit aantal is net zoveel als in 2017. Het aantal kinderen dat al minstens vier jaar opgroeit in zo'n gezin daalde wel naar 103.000 kinderen.

Eenoudergezinnen
Met name kinderen uit eenoudergezinnen lopen een groot risico op armoede. Een kwart van alle kinderen uit een eenoudergezin groeit op in armoede. Dat er een sterke relatie is tussen deze twee statistische feiten blijkt wel wanneer we de kaart van eenoudergezinnen vergelijken met die van armoede: ze komen sterk overeen. In Enschede groeit 12,7 procent van de kinderen op in een eenoudergezin. Deze gezinnen moeten ook betrekkelijk vaak rondkomen van een bijstandsuitkering. Het voorkomen dat kinderen opgroeien in een eenoudergezin zou dus veel helpen om kinderen in armoede terug te dringen.

Grote impact
Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op de totale levenssfeer van deze kinderen. Ze groeien vaak op in een sociale huurwoning, ze gaan zelden op vakantie, er is minder geld voor kleren en zaken zoals een computer en andere dingen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Hierdoor lopen deze kinderen ook een groot risico op sociale uitsluiting.

Steun
In Enschede is gelukkig veel steun om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch zoveel mogelijk leuk op kunnen groeien. Zo kunnen zij gebruik maken van onder meer het Jeugdfonds Sport en Cultuur, voor onder meer een bijdrage aan de sportcontributie. Daarnaast heeft de gemeente uiteenlopende regelingen beschikbaar voor de ondersteuning van minimagezinnen. Deze zijn echter lang niet altijd bij de doelgroep bekend. Wellicht hebt u recht op bepaalde vormen van ondersteuning. Kijk hiervoor ook eens op: www.enschede.nl