Afbeelding
Foto:

Nieuwe invulling gezocht

ENSCHEDE - Het is een pand met een rijke geschiedenis; eentje die Enschedeërs van een wat jongere leeftijd wellicht niet kennen. De huidige huurder Hudson's Bay sluit op 31 december de deuren van het pand aan het Van Heekplein. Tijd om eens in de geschiedenis te duiken, met een doorkijkje naar de toekomst.

Veel Enschedeërs denken bij dit pand nog steeds aan de 'oude V&D aan de Boulevard', hoewel beide zaken onjuist zijn. Het huidige Hudson's Bay pand is heel anders dan toen het ooit opgeleverd werd. Onherkenbaar kunnen we wel stellen. In 1955 ging de aanleg van de Boulevard 1945 van start, een proces wat tot 1973 zou duren. In deze periode verrijzen ook de Twentec-torens. Op aandringen van het gemeentebestuur werd vlak naast dit complex het nieuwe onderkomen van warenhuis Vroom & Dreesmann gerealiseerd. De V&D was tot dan toe gevestigd bij kruispunt De Graaff. V&D beleeft mooie jaren op de nieuwe plek; het Van Heekplein groeit evenals V&D zelf. Een supermarkt, restaurant, het brede assortiment een stukje sfeer blijken publiekstrekkers voor het warenhuis.

Grote ingreep
In de vroege jaren van de nieuwe eeuw is Enschede wederom volop in beweging. De Boulevard 1945 verdwijnt deels om het Van Heekplein groter te maken, er komt een nieuwe ondergrondse parkeergarage, De oude Klanderij gaat tegen de vlakte, de nieuwe Bijenkorf opent zijn deuren, de Alpha toren verrijst waar eerst een Twentec-toren stond.

Neergang
De aftakeling van V&D is definitief in gang gezet. Een grootschalige verbouwing naar 'licht, modern en Jan des Bouvries' blijkt uiteindelijk niet het gewenste effect te hebben. De klant trekt het concept niet meer. In 2016 valt definitief het doek voor het bedrijf met een faillissement. Het Canadese Hudson's Bay ziet kansen in Nederland; ze verbouwen het pand in Enschede opnieuw en openen op 8 maart 2018 de deuren. Lang zou het avontuur niet duren; de hoge prijzen en het niet-echt-onderscheidende assortiment blijken niet in de smaak te vallen bij het winkelend publiek - niet in Enschede, maar ook niet in de rest van Nederland. Hudson's Bay's sluiting komt dan ook niet echt als een verrassing.

Nieuwe invulling
Er zal nu gezocht moeten worden naar een nieuwe invulling. Maar de vraag is wie nog zoveel vloeroppervlakte in één pand nodig heeft. Het zou helemaal van deze tijd zijn als een projectontwikkelaar er woningen in zou realiseren à la het oude ABN-AMRO gebouw aan de Oldenzaalsestraat. Of wellicht grootschalige horeca; bijvoorbeeld een all-you-can-eat concept dat landelijk steeds populairder is.