Afbeelding
Foto:

Groeiende steun voor vuurwerkverbod

TWENTE - De landelijke steun voor een algeheel vuurwerkverbod of een lokaal vuurwerkverbod zijn verder toegenomen. Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau I&O Research blijkt dat inmiddels 50 procent van de Nederlanders voor een algeheel verbod op vuurwerk is en 57 procent voor een lokaal verbod.

De vuurwerkdiscussie is inmiddels net zo'n traditie als het afsteken van vuurwerk zelf. Voorstanders beargumenteren dat het met de overlast wel meevalt en dat de meeste mensen zich best aan de regels houden. De belevenis bij veel Nederlanders is echter anders: al ruim voor de verkoopdatum is er fanatiek geknal hoorbaar en rond de feestdagen doet de politie weinig aan handhaving van de geldende regels.

Meer handhaving
Het onderzoek van I&O Research wijst dan ook het gebrek aan handhaving aan als één van de mogelijke factoren waardoor mensen meer overlast ervaren en dus ook vaker voorstander zouden kunnen worden van een vuurwerkverbod. De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met 2018 verder toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Tweederde is voor strengere handhaving van de afsteektijden, aldus het onderzoek.

Weinig prioriteit
Het handhaven lijkt echter weinig prioriteit te hebben bij de politie. Het zelfde onderzoek concludeert namelijk ook dat Nederlanders zien dat er in de praktijk juist steeds minder handhaving is. De politie heeft immers in sommige gemeenten de handen meer dan vol rond de feestdagen, waardoor handhaven op het te vroeg afsteken simpelweg geen al te hoge prioriteit heeft. Wie contact opneemt met de politie naar aanleiding van te vroeg afsteken wordt nog net niet uitgelachen. Ook de Twentse politiek lijkt zich vooralsnog niet aan de kwestie te willen branden als het niet hoeft.

Vrijwillige zones
In diverse gemeenten zijn al wel lokale vuurwerkvrije zones aangewezen, hoewel men ook hier weer tegen de haalbaarheid qua handhaving aanloopt. Veelal gaat het dan om plaatsen zoals de directe omgeving van ziekenhuizen en woonzorgcentra. In onder meer Enschede gaat men een stapje verder door mensen zélf aan te laten geven waar zij een vuurwerkvrije zone willen, door middel van het ophangen van een poster. Het vrijwillige karakter -'zou u hier niet af willen steken?' - heeft in de praktijk weinig effect om overlast terug te dringen.

Gedragsverandering
Om de vuurwerktraditie ook op de lange termijn levensvatbaar te houden is het belangrijk om rekening te houden met elkaar. Wanneer we ons allemaal aan de regels houden, kunnen we samen genieten van de jaarwisseling.