Afbeelding
Foto:

Betere afstelling HR-ketel kan veel besparen

TWENTE - Veel huizenbezitters zijn al goed op weg om energie te besparen. Beter isoleren van de woning, het plaatsen van duurzaam glas en actief nadenken over je energieverbruik gaan al heel ver om duurzamer te wonen. Maar er valt ook nog veel winst te behalen op een andere plek die wat minder voor de hand ligt: de CV-ketel.

Veel woningen zijn voorzien van HR-ketels. Deze naam - hoogrendementsketel - impliceert al een mooie energiebesparing. Een moderne HR-ketel heeft geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking. Dat scheelt al veel gas. Verder hergebruiken dit soort ketels de warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding. De ontwikkelingen van dit soort ketels staan zeker niet stil, waardoor u als huizenbezitter steeds minder hoeft te stoken.

Beter afstellen
Een opmerkelijke constatering is dat veel HR-ketels echter niet de optimale afstelling hebben waardoor ze nog te veel gas verbruiken. De installateur die uw nieuwe ketel plaatste heeft deze waarschijnlijk op een fabrieksinstelling laten staan. Volgens de Consumentenbond kiezen zij dan vaak voor het instellen op de Comfortstand, waarbij de ketel de warmtewisselaar warm houdt om op elk moment warm water te kunnen leveren. De ketel kan echter ook vaak in een Ecostand geplaatst worden, waardoor deze in de nacht stopt met verwarmen. Het nadeel: 's ochtends duurt het wat langer voor de kraan of douche heet is. Voordeel: je bent niet de hele nacht gas aan het stoken voor jan-met-de-korte-achternaam.

Veel te besparen
Het beter afstellen van de HR-ketel kan al snel een mooie besparing opleveren, hoewel dit wel afhankelijk is van je leefpatroon en de specifieke ketel. Besparingen zitten gemiddeld tussen de 10 en 20 kubieke meter gas per jaar. Over de levensduur van de ketel gaat het dan om een besparing die toch al zo'n 200 euro oplevert.

Meer mogelijk
Wie wat verder wil gaan dan alleen een ecostand kan ook de aanvoertemperatuur verlagen. Dit levert nóg meer op dan alleen de ecostand - zo'n 1.200 euro over de levensduur van de ketel. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het water in de ketel moet zijn om het huis te verwarmen. Vaak staat deze op 80 graden. Dit water pompt dan rond en komt weer terug bij de ketel. Maar: het is dan vaak nog warm. Oftewel, verspilde energie. Door deze temperatuur te verlagen naar bijvoorbeeld 55 graden bent u niet te veel aan het verwarmen. De Consumentenbond geeft als tip: ga bij warm weer eens buiten staan en kijk naar je afvoerpijp. Ziet u een grote witte wolk? Dan zit er veel waterdamp in het afvoergas. Wanneer u dit ziet wanneer u alleen aan het verwarmen bent, (tijdens douchen of opwarmen in de ochtend is dit normaal) is het een teken van een te hoge aanvoertemperatuur.

Zelf doen
Het is goed mogelijk om de Ecostand en aanvoertemperatuur zelf in te stellen via de display van uw ketel. Raadpleeg hiervoor uw handleiding. Het is een makkelijke aanpassing waar doorgaans geen installatiebedrijf of expert voor nodig is.