Afbeelding
Foto:

Denk na voor u
stookt in Enschede

ENSCHEDE - De herfst is inmiddels bezig met de laatste plichtplegingen en de winter klopt ook weer op de deur. Met het koude weer buiten maken Enschedeërs het binnen graag behaaglijk. Voor een stukje warmte én sfeer gebruiken veel Enschedeërs nog steeds een open haard of houtkachel. Maar dit is niet zonder problemen.

Te midden van de duurzame ambities en de vele stikstofdiscussies blijft menig Enschedeër fanatiek stoken. Want het is misschien niet de meest duurzame variant van je woning behaaglijk houden, maar potverdriedubbeltjes als het niet heerlijk sfeervol is. Maar niet voor iedereen. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft last van houtstook.

Overlast
In de herfst en winter krijgt de gemeente Enschede ook veel vragen en klachten met betrekking tot het stoken. Want, mag dat allemaal zomaar? Het stoken van de houtkachel en open haard gaat van nature immers gepaard met rook die bestaat uit schadelijke stoffen zoals fijnstof. Dit veroorzaakt dus weer luchtvervuiling, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van zowel de stoker als anderen in de omgeving. Bij hout stoken komen onder meer kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's), benzeen en koolmonoxide vrij.

Beter stoken
Door middel van een betere stookmethode kunnen mensen wel een positief effect hebben op de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen. De gemeente hoopt mensen met een open haard of houtkachel over te halen om wat meer na te denken over hun stookgedrag, waardoor hopelijk de overlast voor andere inwoners ook minder zal worden. Zo is het verstandig om niet te stoken bij windstil weer of mistig weer. Ook het gebruik van alleen kurkdroog hout draagt bij aan het verminderen van de hoeveelheid rook als gevolg van stoken.

Beter inzicht
Ook de atmosferische omstandigheden in de stad kunnen een impact hebben op de luchtkwaliteit en of het al dan niet verstandig is om te stoken. Om de actuele luchtkwaliteit in uw buurt te bekijken en of het goed stookweer is, kunt u gebruik maken van de website www.stookwijzer.nl. Kijk ook op: www.rivm.nl/stookalert