Afbeelding
Foto:

Veel vragen over rijbewijs-verlenging: hoe zit het nu?

ENSCHEDE - De gemeente Enschede kreeg de afgelopen tijd zeer veel vragen over het verlengen van rijbewijzen. De uiteenlopende berichtgeving in de landelijke media hielp niet mee om een en ander te verduidelijken. Hoe zit het nu werkelijk met het verlengen?

Aanleiding voor de onduidelijkheid zijn de fors opgelopen wachttijden bij het CBR voor het verlengen van rijbewijzen waarbij mensen een gezondheidsverklaring nodig hebben. In het gebruikelijk spelletje van 'de klok horen maar niet weten waar de klepel hangt' denken nu ook niet-senioren dat er een fikse wachttijd is.

Dat is niet zo!
De gemeente benadrukt dat automobilisten die jonger zijn dan 75 jaar en geen vrachtwagenchauffeur zijn gewoon hun rijbewijs kunnen verlengen. Er is geen gezondheidsverklaring nodig en het rijbewijs ligt dan binnen vijf werkdagen voor u klaar.

Wanneer wel?
De gezondheidsverklaring voor het verlengen van het rijbewijs is alleen van toepassing voor senioren van 75 jaar en ouder evenals vrachtwagenchauffeurs. Het is aanbevolen voor deze groepen om de medische verklaring RUIM voor het verlopen van het rijbewijs aan te vragen. U kunt dit doen via de website van het CBR, of zonder afspraak afhalen op het Stadskantoor.

Oorzaken
De fors opgelopen verwerkingstijd bij het CBR komt onder meer door de vergrijzing; er zijn simpelweg meer senioren die nu een medische verklaring nodig hebben. Volgens het CBR krijgt 95,5 procent van hen meteen of op tijd een uitslag over hun geschiktheid. De doorlooptijd kán echter oplopen tot zo'n 4-6 maanden.