Afbeelding
Foto:

Toporkesten komen in actie in Enschede komend weekend

ENSCHEDE - Komende zaterdag en zondag staat Enschede weer volop in de muzikale belangstelling. Op beide dagen is de 21-ste editie van het Landgoedhotel Wilmersberg Concertconcours. De Losserse muziekvereniging Excelsior organiseert dit in Enschede vanwege de benodigde ruimte: maar liefst 15 amateurorkesten zijn van de partij. Hiermee is het het grootste landelijke concertconcours.

Zowel de Arkezaal als de Wilmersbergzaal en verschillende ruimtes van het ArteEZ conservatorium in Enschede zijn voor dit evenement benodigd. De organisatie ligt al sinds 1998 in handen van de Losserse muziekvereniging Excelsior. De 60 vrijwilligers van Excelsior stellen amateurmuzikanten uit heel Nederland in de gelegenheid om op te treden in een van de beste concertzalen van het land. Geen wonder dat orkesten gevochten hebben om een startbewijs. Uit alle windstreken strijken beide dagen de orkesten neer in Enschede. Regionale toppers maar ook, wat men mag zeggen de beste harmonie en fanfareorkesten uit heel Nederland. Enkele namen zijn: 'Juliana' uit Uddel, 'Kunst na Arbeid' uit Hierden, 'Fanfare Constantia' uit Menaam en 'Sint Caecilia' uit Zwaag. Reistijd is ondergeschikt aan het deelnemen in Enschede. Kosten noch moeite wordt gespaard, orkesten maken gebruik van solisten, vleugels en zangtalenten. De deelnemers bereiden zich over het algemeen een half jaar voor om een goed optreden te verzorgen. Afhankelijk van de divisie waarin ze uitkomen wordt er een verplichte speelduur van 30 tot 60 minuten voorgeschreven. De juryteams bestaan uit dirigenten uit beroepsorkesten met internationale faam. De orkesten strijden voor beoordeling en resultaten in hun klasse, voor de ereprijs van Overijssel en voor startbewijzen voor de NK en het WMC in 2021.

Grote inzet
Zonder Excelsior zou dit concours er niet zijn, zij tekenen al 21 jaar voor de organisatie. Alles gebaseerd op vrijwilligers en zonder commerciƫle inslag met als doel het promoten van de amateurmuziek en talenten in de gelegenheid te stellen te musiceren op een groot podium in een topaccommodatie. Excelsior neemt zelf ook regelmatig deel aan concoursen en ziet het als een morele verplichting anderen ook in de gelegenheid te stellen dit te kunnen doen. Samen bereik je meer.

Programma
Op zaterdag begint het concours om 9.55 uur, de sluiting is om 19.30 uur. Op zondag betreedt het eerste orkest om 13.00 uur het podium, de grote finale staat gepland om 16.00 uur. De officiƫle sluiting en het bekendmaken van de resultaten is om 17.30 uur. Na elk optreden is het mogelijk in te stappen in dit geweldige evenement. Dagkaarten zijn beide dagen verkrijgbaar aan de kassa van het Muziekcentrum. Kijk voor meer informatie op: www.excelsior-losser.nl.