Afbeelding
Foto:

Blad is geen afval

TWENTE - De bomen zijn inmiddels weer bijna kaal en de Twentse straten liggen bezaaid met afgevallen bladeren. Ook menig tuinliefhebber is fanatiek bezig met het ruimen van al het afgevallen blad in het eigen groen. Maar wat moeten we er mee? En hoe bruikbaar is het bladafval nog?

In de meeste gemeenten worden in het najaar op veel plaatsen bladkorven geplaatst. De bedoeling is dat inwoners zelf opgeveegde bladeren - uit eigen tuin of van de straat - hier in kunnen gooien. Het opruimen van afgevallen blad staat niet alleen netjes, het zorgt ook voor minder risico's door gladheid. Belangrijk is om te weten dat de bladkorven ook echt alléén bestemd zijn voor blad - takken en ander groen mogen hier niet in omdat dit niet verwerkt kan worden.

Verwerking
In Nederland zamelen we jaarlijks zo'n 250.000 ton bladafval in. Veel inwoners staan er niet bij stil, maar je moet dus wel 'iets' doen met deze afvalstroom. Bladafval is goed bruikbaar voor diverse doeleinden. Zo is blad perfect te composteren (ook door uzelf, overigens) waardoor dit weer als voedingsbron kan dienen voor groen in het komende jaar. Door middel van fermentatie krijgt dit een hoge voedingswaarde. Binnen de landbouw is een grote behoefte aan dit soort hoogwaardige, organische stoffen. Bokashi is één van de termen voor dit proces; diverse gemeenten experimenteren hiermee.

Energiebron
Naast hergebruik door middel van compostering kan bladafval ook een belangrijke energiebron vormen. Zo is het één van de bestanddelen van biomassa. Ook in Twente zijn al diverse energiecentrales te vinden waar we biomassa gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Zo gaat niets van het potentieel verloren in deze belangrijke grondstof. Inmiddels werkt men ook aan innovaties om onder meer het bladafval om te zetten naar pellets, die ook weer als energiebron kunnen dienen bij verbranding.