Afbeelding
Foto:

Einde voor subsidie pelletkachels

TWENTE - Vanaf 1 januari 2020 zal de subsidieregeling voor pelletkachels en kleine biomassaketels stoppen. Het idee was om het gebruik van biomassa als duurzaam alternatief voor aardgas zo te stimuleren. Met een pelletkachel kan men een enkele ruimte verwarmen, een biomassaketel zorgt voor verwarming van het hele huis plus warm water.

Na een evaluatie is echter gebleken dat de negatieve effecten voor de luchtkwaliteit (door de uitstoot van fijnstof en stikstof) te groot zijn om de overstap van gas naar deze manier van stoken te blijven stimuleren. Het stoken met pellets (houtkorrels) wordt gezien als C02-neutraal, onder andere omdat de pellets bijvoorbeeld van snoeiafval komen dat de CO2 eerder uit de lucht heeft opgenomen. Over de werkelijke duurzaamheid van deze installaties bestaat echter discussie.

Luchtkwaliteit

Een pelletkachel doet het wat betreft fijnstof veel beter dan een traditionele houtkachel of open haard met zo'n 95 procent minder uitstoot. Desalniettemin is het verstandig om in een (dichtbevolkte) woonwijk de verbranding van pellets te beperken tot een paar dagen of avonden per week. Een goede rookafvoer via de schoorsteen is van belang en als het windstil is kunt u beter helemaal niet stoken. Bedenk wel: wanneer u van aardgas naar pellets overstapt, gaat de luchtkwaliteit in uw omgeving er sowieso op achteruit. Als u toch graag van het gas af wilt is de warmtepomp een schoon alternatief. Deze werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. In vergelijking met een gasinstallatie kan deze wel minder warmte produceren. Zodoende is goede isolatie cruciaal om uw huis op deze manier voldoende te kunnen verwarmen. De subsidie op warmtepompen blijft voorlopig bestaan: deze wordt verlengd tot 2030.

Investeringen

Tussen 2016 en 2018 heeft de overheid 215 miljoen euro verstrekt om particulieren en kleine bedrijven tegemoet te komen bij de aanschaf van pelletkachels en biomassaketels. Wat het nut is geweest blijft onduidelijk: in hoeverre de installaties zonder subsidie niet zouden zijn aangeschaft is namelijk moeilijk vast te stellen.