Afbeelding
Foto:

Enschede geniet van de herfst, maar niet van het blad

ENSCHEDE - Genoot u ook de afgelopen weken zo van de mooie herfsttinten? Enschede als groene stad kleurde weer door een mooie schakering aan tinten. Maar met de stevige regen en wind van de afgelopen week zien de bomen er een stuk kaler uit. Het opruimen van bladafval blijft voor de gemeente net zo'n uitdaging als de gladheidsbestrijding.

Het opruimen van bladafval is een gemeentelijke taak waar we doorgaans niet zo stil bij staan. Toch is het een belangrijk aspect voor de veiligheid. Wie de afgelopen week op pad was in de regen merkt dat bladeren ook kunnen zorgen voor fikse gladheid op de Enschedese wegen.

Opruimen
De gemeente ruimte het afgevallen blad in twee rondes op. De eerste bladruimronde is inmiddels in volle gang, met de tweede ronde gepland voor begin 2020. Het doel is om de overlast en onveiligheid zoveel mogelijk te beperken. De gemeente voert dan ook met prioriteit schoonmaakwerkzaamheden uit aan de belangrijke hoofdroutes en hoofdfietspaden. Meldingen over herfstbladeren worden in principe alleen in behandeling genomen wanneer het gaat om onveilige situaties. Het hoort immers toch een beetje bij de herfst; het blad.

Ook in de wijk
De gemeente hoopt dat inwoners dit jaar ook vooral weer zelf actief worden om bladresten op te ruimen. Hiervoor worden in de meeste wijken ophaalrondes gehouden. Nu de meeste bladeren van de boom zijn, gaat de gemeente ze weghalen mits inwoners zelf ook wat doen. Buurtbewoners kunnen dan op de inzamelplekken hun aangeveegde bladeren deponeren. Het is wel belangrijk om te weten dat hier geen takken tussen mogen zitten; deze kunnen de zuigmachine beschadigen.

Wegbrengen
Inwoners die takken of gewoon veel ander tuinafval hebben kunnen dit ook gratis wegbrengen naar het afvalbrengpunt. Deze restanten kunnen dan weer verwerkt worden tot bijvoorbeeld compost of als duurzame energie. Uw oude bladeren vormen dan weer de voedingsbron voor uw mooie tuinplanten en de plantsoenen het komende jaar.