Afbeelding
Foto:

Waardeer het, repareer het!

We zijn tegenwoordig best verwend als het om auto’s gaat. Veel mensen rijden hooguit een jaartje of 4 in een auto en dan is het weer tijd voor een opvolger. Maar dat is lang niet altijd verstandig, zeker niet als we ook nog eens milieubewust om willen gaan met onze heilige koe. Het milieu zou er namelijk best eens mee gediend kunnen zijn om zo lang mogelijk met een voertuig door te rijden. Als je bedenkt hoe vervuilend het bouwen van bijvoorbeeld een elektrisch voertuig als een Tesla is, lijkt het juist een uitdaging om traditionele benzine- en dieselvoertuigen langer dan 15 of 20 jaar mee te laten gaan. En dat kan, want motoren gaan veel langer mee dan vroeger en roest is al lang niet meer de belangrijkste reden om een oudere auto naar de sloop te brengen.

Zo’n Tesla is pas na 10 jaar CO2 neutraal. Als je dan realiseert hoe belastend het maken van accu’s voor zo’n auto is, moeten we ons afvragen of dat soort voertuigen wel een oplossing zijn voor het milieu. Het is een utopie om te denken dat we de huidige verbrandingsmotoren met een jaartje of 15 helemaal uit het straatbeeld kunnen laten verdwijnen. Waarom proberen we dan niet oudere auto’s langer mee te laten gaan en minder gloednieuwe te (ver)kopen?

Het is best de moeite waard om eens kritisch naar onze wegwerpmaatschappij te kijken en het milieu minder te belasten als we gebruiksvoorwerpen weten te maken die zo lang mogelijk mee gaan. En dat geldt dan niet alleen voor auto’s en motorfietsen, maar ook voor elk ander apparaat dat we gebruiken in ons dagelijks leven. Hoe langer in leven, des te schoner is het apparaat en dus ook onze auto. Voor een echte autoliefhebber levert dat dan ook een mooi gevarieerd straatbeeld op met meer old- en youngtimers op de weg. Voor garagebedrijven kan het ook aantrekkelijk zijn om naast verkoop van nieuwe auto’s meer reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. Veel onderhoud kent een nieuwe auto in de eerste jaren immers ook niet. Daarom, waardeer die oude auto’s en repareer ze!

Auteur:
Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia. Foto: Wikimedia Commons/Rudolf Stricker