Afbeelding
Foto:

Einde in zicht voor dode hoek?

TWENTE - De dode hoek is de schrik van iedere weggebruiker. Een fenomeen met een toepasselijk gekozen naam: wie zich in de dode hoek begeeft, loopt een risico op een aanrijding. Maar er is hoop; behoort de dode hoek op termijn tot het verleden?

De dode hoek is een probleem dat de afgelopen decennia steeds groter is geworden. Als gevolg van strengere veiligheidseisen en meer innovaties worden de A/B/C-stijlen van de gemiddelde auto steeds dikker. Niet verrassend, omdat al die airbags, sensoren, camera's en andere innovaties toch ergens ondergebracht moeten worden. Dit heeft wel als gevolg dat het zicht op bepaalde hoeken van de auto steeds minder is. Automakers proberen dit door middel van sensoren te verbeteren, maar ook deze geven niet altijd een goed beeld van wat er daadwerkelijk in de dode hoek zit.

Nieuwe uitvinding
Een mooie nieuwe uitvinding kan hier wellicht verandering in brengen. Innovatie komt soms vanuit een onverwachte hoek; in dit geval een creatief denkende 14-jarige tiener uit de Verenigde Staten. Deze Alaina Gassler bedacht voor een wetenschapswedstrijd een systeem waarbij een digitale camera in de A-stijl geplaatst werd aan de passagierskant. Ze koppelde deze aan een kleine projector, die het beeld van de camera op de A-stijl projecteert. Het effect is haast magisch te noemen: je kunt door de stijl heen kijken. Dankzij een speciale reflecterende stof op de stijl is het beeld goed zichtbaar voor de bestuurder, zonder dat het voor anderen hinderlijk is. Het concept is nog niet optimaal, maar het toont wel aan dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn voor deze gevaarlijke dode hoek.